eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wooden blocks with GDP word and yellow down arrow, impacts of Covid-19 global economy financial crisis, gross domestic product falling concept
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Érdekes számok az Európai Unió gazdaságáról

A második negyedévben az euróöveztben nőtt, az EU-ban stagnált a GDP az előző negyedévhez viszonyítva, éves összevetésben pedig mindkettőben lassult a gazdasági növekedés.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára szerdán felkerült nem végleges adatok szerint a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított GDP az euróövezetben és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva. Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a GDP, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés.

Nem végleges adatok szerint a legnagyobb negyedéves növekedést, 3,3 százalékost Írországban regisztrálták a második negyedévben, Litvániában pedig 2,8 százalékost. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt, 3,7 százalékkal, illetve Svédországban 1,5 százalékkal.

Magyarországon 0,3 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írországban nőtt a GDP, 2,8 százalékkal, illetve Romániában 2,7 százalékkal, míg a legnagyobb csökkenést, 3 százalékos Észtországban, illetve 2,4 százalékos Svédországban volt. Utóbbiakat hazánk követi, mínusz 2,3 százalékkal.

A végleges adatokat szeptember 7-én ismerteti az Eurostat.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×