eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Uniós üzemanyagárak: számos országban rosszabb a helyzet, mint itthon

Szlovákiában 7, míg Ausztriában 9 forinttal magasabb a literenkénti benzinár, mint itthon, Romániában, Lengyelországban és Csehországban viszont jóval alacsonyabb. A magyar gázolaj a 11. legdrágább az Európai Unióban.

Beszámoltunk róla, hogy péntektől régen látott fordulat jöhet a hazai benzinkutakon: a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változik, a benziné pedig literenként bruttó 3 forinttal olcsóbb lesz. Mindez azt jelenti, hogy a hét második részében a 95-ös benzinért átlagosan 629 forintot, míg a gázolajért 638 forintot kell fizetnünk literenként.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a héten azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a hazai üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében változtak. Mint fogalmazott, az utóbbi néhány hétben mind a két árat befolyásoló jegyzés kedvezőtlen irányba változott. Hozzátette: az év végére stabilizálódhat a kőolaj áremelkedése a nemzetközi piacokon, itthon pedig a tartósan 600 forint feletti literenkénti árak miatt csökkenés jöhet az üzemanyag-fogyasztásban. Mindemellett árfelhajtó tényező lesz a jövedékiadó-emelés. Az rtl.hu azt írja, egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy jövőre akár 700 forint feletti benzin- és gázolajár is elképzelhető.

A holtankoljak.hu oldalon folyamatosan frissülő adatok szerint

a július 7-ei költségekhez viszonyítva a benzin 52, míg a gázolaj 75 forinttal kerül többe itthon.

A jelentős drágulás ellenére a magyar üzemanyagárak korántsem számítanak kirívónak az Európai Unióban. Egész Európában elszálltak az üzemanyagárak, több országban a mienknél sokkal nagyobb az áremelkedés.

Ami a gázolajat illeti, Magyarországon a 11. legdrágább az üzemanyag az uniós tagállamok közül, a szomszédos országok közül csak Ausztriában kell többet fizetni egy literért – írja a Világgazdaság.

A literenkénti benzin Szlovákiában 7, Ausztriában 9, Németországban 83, Franciaországban 103, Olaszországban 110, Dániában 136 forinttal drágább, mint Magyarországon, és még Horvátországban is eltűnt a jelentősnek mondható, 40-50 forintos árelőny.

Maradva a benzinnél: Romániában 90, Lengyelországban 63, míg Csehországban 25 forinttal olcsóbb a hazai árhoz képest.

A benzin és a gázolaj továbbra is Máltán a legolcsóbb – 517 illetve 467 forint, Bulgáriában pedig a benzin 523, a gázolaj 510 forint. A benzin Hollandiában (792 forint) kerül a legtöbbe az EU-tagországok közül, míg a gázolajat vizsgálva Svédország van a lista legelején, 785 forinttal.

Az EU-n kívüli országok közül Oroszországban a benzin 197 forintba, a gázolaj 217 forintba kerül. Az Egyesült Államokban ennek kétszeresét kell fizetni, 389, illetve 397 forintot.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×