eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A woman using a gas pump to refuel vehicle during energy crisis
Nyitókép: alvaro gonzalez

Grád Ottó: csökkenés jöhet az üzemanyag-fogyasztásban, emelkedik az olajár

Nyár eleje óta folyamatosan emelkedik a benzin és a dízelolaj ára és kitermelés-csökkentést jelentettek be az OPEC-országok, ez hatással lesz a fogyasztásra is. Mindemellett januártól adóemelés is érkezik. A főtitkár szerint két módon lehetne elkerülni, hogy az év első napján egyik napról a másikra 700 forint feletti üzemanyagárakkal kelljen szembesülni.

"A hazai üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében változnak. Az utóbbi néhány hétben sajnos mind a két árat befolyásoló jegyzés kedvezőtlen irányba változott" – mondta az InfoRádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

  • Az Európában mértékadó Brent-típusú kőolaj jegyzésára néhány hét alatt több mint 20 százalékot emelkedett, de
  • a forint is elmozdult az erős sávból, és több mint öt százalékos gyengülést lehetett tapasztalni az elmúlt napokban a dollárhoz képest.

Ez a két kedvezőtlen változás az oka annak, hogy a hazai üzemanyag-forgalmazók kénytelenek folyamatosan emelni az áraikat.

Mint mondta, a hazai fogyasztási adatokban nem látnak jelentősebb változást. Bár egész évben lehetett arról hallani, hogy drámaian visszaesett a hazai üzemanyag-fogyasztás, de ez relatív érték: a tavalyi kimagaslóan nagy gázolaj- és benzinfogyasztási adatok, a bázis rendkívül magas szintje miatt látnak negatív számokat idén. A MÁSZ töltőállomásainál a fogyasztási, értékesítési adatok mind a benzinből és a gázolajból a 2021-es számadatok környékén járnak, tehát a fogyasztásban nincsenek még jelentősebb változások.

"Természetesen most, hogy a 600 forintos szintet stabilan átlépte, és most már jelentős mértékben meghaladja a hazai üzemanyagár, azt gondolom,

már az augusztusi számadatokban is fogunk némi visszalépést tapasztalni. Tehát az év hátralevő részében a fogyasztás némiképpen csökkenni fog"

– jelentette ki. A számadatokat tekintve ez szintén relatív lesz, hiszen 2022-ben az utolsó negyedévben már nagyon komoly ellátási problémák voltak. Akkor a fogyasztásra óhatatlanul kihatott az ellátási probléma, és lényegesen alacsonyabb számadatok voltak.

A csökkenő kitermelés hat-e a vezetékes szállításokra?

Az OPEC-országok, köztük Szaúd-Arábia már jelezte: feltehetően szeptembertől csökkenti a kitermelés mennyiségét. Oroszország is hasonló szándékot jelentett be - a magyar ipari cég elsősorban onnan vásárol olajat. Grád Ottó szerint a fizikai szállításokra ezek a bejelentések nem lesznek hatással, hiszen a csővezetéken érkező kőolaj logisztikai szempontból a legkedvezőbben értékesíthető - a vezetékes szállítási mód a legutolsó, amikor szállításcsökkenések történnek. Tehát fizikai,

kőolajellátási probléma nem lesz az év hátralevő részében.

"Az egy másik kérdés, hogy ezek a csökkentések, amelyeket már bejelentettek – és amelyek gyakorlatilag egy részét már be is vezette mind Szaúd-Arábia, mind Oroszország – volt alapvetően az oka annak a közel 20 százalékos kőolajdrágulásnak, amit az utóbbi hetekben tapasztalhatunk" – jegyezte meg.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a piac ezt beárazza, és jönnek olyan hírek, hogy a keresleti oldalon prognosztizált növekedések nem igazán valósulnak meg.

"Azt gondolom, hogy a kőolaj áremelkedése le fog lassulni, és inkább stabilizálódni fog az év hátralevő részében, és

valahol a 85 dollár környékén ki fog alakulni egy újabb egyensúly"

– mondta. Hozzátette, ha a forint újra "magára talál, vagy legalábbis nem gyengül tovább", a hazai üzemanyagok árának emelkedése is lassulni fog, és akár meg is állhat.

Az a trend, hogy a gázolaj ma már drágább, mint a benzin, Grád Ottó szerint fennmaradhat az év hátralevő részében.

Január 1-től a jövedékiadó-emelés lesz. Az unió minimális jövedékiadó-szintet ír elő. Lényeges szórás van az európai uniós tagországok jövedéki adójának mértékében, vannak, akik a minimumnál magasabb adót alkalmaznak. Erre a magyar kormánynak is joga van.

Mindenesetre a szakember úgy véli,

kedvezőtlenül hat majd a fogyasztásra és az inflációra is, és a bruttó 40 forintot meghaladó adóemelés mindenképpen megjelenik majd az üzemanyagok árában.

Ha tehát a nemzetközi rendek folytatódnak, és 650 forint feletti üzemanyagár-szinttel indulunk neki a következő évnek, akkor az év első napján egyik napról a másikra 700 forint feletti üzemanyagárakat is tapasztalhatunk majd a töltőállomásokon.

Ezt két módon lehet elkerülni: egyrészt ha a kormányzat felülvizsgálja a jövedékiadó-változásra vonatkozó elképzelését, vagy kedvezőbb piaci fejlemények esetén gyengül a gázolaj és benzin ára amiatt, hogy a Brent jegyzése alacsonyabb lesz. Az is megtörténhet, hogy visszaerősödik a dollár, és az euróval szemben a forint, mert ezek a változások az üzemanyagárak csökkenését hozhatják. Ebben az esetben elkerülhető a 700 forint fölötti árszint 2024. első napjaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×