eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Decemberre az élelmiszer-infláció is egyszámjegyű lesz - állítja az elemző

Júliusban 29,3 százalékról 23,1-re csökkent éves összehasonlításban az élelmiszerinfláció Magyarországon, júniushoz képest pedig összességében csaknem 1 százalékkal olcsóbbak lettek az élelmiszerek. Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának senior elemzője szerint jó esély van arra, hogy folytatódik a jelenlegi tendencia, így decemberre egyszámjegyűre, 5-8 százalékra mérséklődhet az élelmiszerek drágulása.

A 2023 júniusról júliusra való változást mérő mutató már -0,9 százalék, vagyis júliusban közel 1 százalékkal már olcsóbb volt egy bevásárlás, mint az előző hónapban. Az élelmiszerek árának csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy egyszerűbb az előállításuk, ugyanis

  • nagyot estek a gabonaárak, aminek hatása van a pékáruk előállításán kívül a vágóállatok árára is, valamint
  • a gáz- és a villamos-energia ára töredéke annak, mint amiről tavaly ilyenkor beszélhettünk,

- mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának senior elemzője.

Emelkedett ugyanakkor július 1-jétől a környezetvédelmi termékj, de Héjja Csaba szerint az adatok azt mutatják, hogy ez a költség még nem épült be az árakba.

"Azért sem gondolom, hogy ez nagyon gyorsan megtörténne - sőt, talán az idei évben ez nem is történik meg -, mert a kiskereskedelemben és az élelmiszeriparban az értékesítési adatok volumenében - az inflációtól szűrt adatokat tekintve - kétszámjegyű visszaesés van. Vagyis mínusz 10 százalék az a volumen az előző évhez képest, amit az élelmiszeripar kibocsát, illetve amit mi fogyasztók a boltban megvásárolunk. A boltokban tapasztalható keresletcsökkenés pedig jellemzően azt jelenti, hogy a üzletekben lévő árukínálatot akciózzák. Emiatt úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a környezetvédelmi termékdíj árakba való beépítése nem fog most beleférni."

Az MBH senior elemzője szerint talán az év folyamán és a jövő év elején eloszlatva, nagyon apró lépésekben épülhet be esetleg ez a költség.

Ha a hatósági árak bevezetése satufék volt, akkor a mostani kormányzati intézkedések - az árstopok kivezetése és a kötelező akciózás - inkább egy motorfékhez hasonló hatást mutatnak

- illusztrálta a várható lassabb árszintváltozást Héjja Csaba. Meglátása szerint az árstopok azonnali kivezetése bizonyos termékeknél talán okozhat áremelkedést, viszont az inflációs mutatóban ez már nem fog látszani, mert más termékek ára olyannyira csökken, hogy azoknál lassan már a 2021 év végi árcímkéket láthatjuk.

Hangsúlyozta: minden arra mutat, hogy az általános infláció is egy számjegyű lesz néhány hónapon belül, az az élelmiszereknél pedig ezt nagy biztonsággal ki lehet jelenteni.

"Ha nem történik olyan esemény a világpiacon, amitől ismét felborulnának a jól megszokott rendszerek, akkor

decemberre jó eséllyel 5-8 százalékos élelmiszer-inflációs mutatót fogunk látni. Havi 1-2 százalékos csökkenésekről beszélünk,

ami nem feltétlenül értelmezhető összeg mondjuk egy nagybevásárlást tekintve, ami 20-40 ezer forintos összeg, de összességében így is olcsóbb lesz."

Kiemelte még a reálbér-növekedést, amely szerinte "ha visszaáll arra a pályára, amelyen 2019-2020-ig volt, akkor nemcsak hogy olcsóbb lesz a bevásárlás, hanem ugyanolyan kicsi teher lesz, mint amilyen előtte volt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×