eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Egy trendváltozás is van annak hátterében, hogy így emelkednek a hazai üzemanyagárak

A forint gyengülése mellett az olajárak eddig nem tapasztalt változása is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hetekben ennyire megnőttek idehaza a tankolási költségek.

Az észak-tengeri Brent típusú kőolaj árfolyama jelentősen megemelkedett az orosz-szaúdi kitermelés csökkenése miatt, csütörtökön volt olyan időszak, amikor 88 dollár/hordós árszinten is járt, amire az év eleje óta nem volt példa – írja a Portfolio.

Mindez alaposan megdobja a hazai kiskereskedelmi árak meghatározásában kulcsszerepet játszó Mol beszerzési költségeit. Ehhez még hozzáadódik az, hogy

a Brenthez képest komolyan beszűkült az orosz uráli olaj importjának korábbi, 20-30 dollárt is meghaladó hordónkénti árelőnye,

ami azért fontos a mi szempontunkból, mert a magyar olajfinomítás kétharmada az uráli nyersolajból történik.

Az oroszok az elmúlt időszakban magasabb értékesítési árakat határoztak meg a Mol felé, ami azért történt, mert a 60 dolláros nyugati ársapka fölé ment az uráli nyersolaj átlagos értékesítési ára. Ezek a történések azt a veszélyt is belengették, hogy adott esetben akár akadozhatnának is az olajszállítások. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején igyekezett lehűteni a kedélyeket, amikor bejelentette: az orosz nyersolaj-kereskedők újra teljesítik a szerződéseikben rögzített mennyiséget a Mol felé, így az ellátásbiztonsági kockázatok enyhültek, az értékesítési árakról azonban nem közölt semmit.

A Portfolio azt írja, azért szállhattak el ennyire a hazai üzemanyagárak, mert

az orosz Ural 20-30 dollárt is meghaladó hordónkénti árelőnye jelentősen csökkent a Brenthez képest,

miközben utóbbi ára teljesen kilőtt.

Ugyancsak hatással van a hazai benzin- és gázolajárakra, hogy a forint sokat esett a dollárhoz képest: a korábbi hetekben a 330-340 körüli tartományban volt, míg most 350 és 360 között van, ami ahhoz vezetett, hogy az olajtermékek forintba importálva még többe kerülnek.

Mint azt az Infostart is megírta, péntektől régen látott fordulat jött a hazai benzinkutakon: a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változik, a benziné literenként bruttó 3 forinttal olcsóbb lesz. Mindez azt jelenti, hogy a 95-ös benzinért átlagosan 629 forintot, míg a gázolajért 638 forintot kell fizetnünk literenként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×