eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Felfoghatatlan nagyságú vagyonokat vihettek ki Magyarországról

Magyarország egyrészről adóparadicsom a cégeknek, de a hazai GDP közel 5 százalékát mentették ki a legvagyonosabbak - derül ki a Tax Justice Network friss jelentéséből.

A gazdasági jelentést a Portfolio ismertette. Ami a magyarországi helyzetet illeti, miközben hazánk is adóparadicsomnak tekinthető a 9 százalékos nominális társasági adóval, összességében még így is nagy vesztese az agresszív adótervezéssel élő cégek adóelkerülésének, valamint a gazdagabb magánszemélyek vagyonelrejtésének. Ennek eredménye ugyanis, hogy az alacsony adókulcs miatt Magyarországra mintegy 1137 millió dollárnyi nyereségátcsoportosítás érkezik.

A társasági adóval való visszaélés miatti éves adóveszteség évente 315,2 millió dollárnyi - 110,5 milliárd forintnyi - éves adóveszteséget okoz. Pontosabban ez az összeg azt az adóbevételt jelenti, amelyet a multinacionális vállalatok nyereségátcsoportosítási és egyéb adóelkerülési gyakorlata miatt a kormány nem tud beszedni.

Mindez a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki.

A jelentés feltárja a magyar állampolgárok által birtokolt offshore pénzügyi vagyonok méretét is. Ennek egy fontos megállapítása, hogy a magyar állampolgárok offshore vagyona 7,7 milliárd dollárt, azaz 2765 milliárd forintot tesz ki, ez pedig a magyar bruttó hazai össztermék 4,7 százalékának felel meg.

A számítások szerint az offshore pénzügyi eszközök pedig évente 57,5 millió dollár (19,85 milliárd forint) adóbevétel-kiesést okoznak a költségvetésnek. Ez az adókiesés azt az elmaradt adóbevételt jelenti, amelyet a magyar kormány akkor szedett volna be, ha ezeket az offshore vagyonokat belföldi adóztatás alá vetették volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×