eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Los Angeles, United States - May 17, 2013: A cockpit with LCD digital speedometer and steering wheel of electric car Tesla Model S during drive. Tesla electric cars are produced by Tesla Motors, Inc. in California, USA.
Nyitókép: mbbirdy/Getty Images

Elon Musk: nem tudom, mi a fene folyik itt

A Tesla-vezér bejelentette, hogy kevesebbért lehet majd hozzájutni autóikhoz. Az ok a növekvő verseny és a turbulens világgazdaság.

A viharos világgazdasági helyzettel indokolta autói árának csökkentését a Tesla vezérigazgatója - írja a BBC. A vállalat a bejelentést megelőzően arról számolt be, hogy a nyereséghányada beszűkült, mivel kemény versennyel kell szembenéznie.

Az elmúlt hónapokban a Tesla többször csökkentette árait a főbb piacokon, köztük az Egyesült Államokban és Kínában is.

A Tesla nyereséghányada négy éve nem volt olyan alacsony, mint most: a bruttó nyereséghányad 18,2 százalékra csökkent a június végéig tartó három hónapban, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 26,2 százalékkal.

Elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetés során Musk jelezte, hogy nyitott az árak további csökkentésére, ha szükséges.

"Egyik nap úgy tűnik, hogy a világgazdaság szétesőben van, másnap meg már minden rendben. Nem tudom, mi a fene folyik itt. Viharos időket élünk"

- mondta.

A befektetők azonban aggódnak a Tesla további árcsökkentésének lehetősége miatt Arun Sundararajan, a NYU Stern Business School professzora szerint.

"Ez olyan, mint egy árháború, aminek nincs hosszú távú stratégiája" - mondta.

2023 elején Elon Musk úgy fogalmazott: a Tesla számára a helyes út a magasabb eladások elérése alacsonyabb nyereség mellett. A cég csökkentette árait többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában, hogy felvegye a versenyt a rivális gyártókkal. Július elején a vállalat közölte, hogy a június végéig tartó negyedévben rekord számú autót adott el.

A bejelentést azután tette meg Elon Musk, hogy több autógyártó is jelezte: átveszi a Tesla töltési technológiáját.

Szerdán a japán autóipari óriás, a Nissan közölte, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában gyártott elektromos járművei 2025-től a Tesla által kifejlesztett töltőportokkal lesznek felszerelve.

Jérémie Papin, a Nissan Americas elnöke szerint a cég elkötelezett amellett, hogy "még elérhetőbbé tegye az elektromos mobilitást". A bejelentés az amerikai Ford és General Motors autógyártók hasonló lépéseit követi.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×