eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Sötét felhők gyűlnek a magyar építőipar felett

Míg országosan 28 százalékkal, addig Budapesten 15 százalékkal csökkent az építőipar rendelésállománya az egy évvel korábbihoz képest – ismertette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. De mi van a számok mögött?

Tavaly hozzávetőlegesen 6850 milliárd forint volt a hazai építőipar teljesítménye. Ennek 42 százalékát, 2800 milliárd forintnyi összegben fővárosi székhelyű vállalkozások teljesítették, de csaknem felét nem Budapesten, hanem vidéki munkákon – ismertette Koji László, hozzátéve: miután a fővárosi cégek foglalkoztatják a 370 ezer építőipari dolgozó 38 százalékát, rendkívül fontos ezen vállalatok rendelésállománya.

Jelenleg országosan 28 százalékkal, Budapesten viszont csak 15 százalékkal kisebb az építőipar rendelésállománya az egy évvel korábbihoz képest, vagyis a fővárosban és az agglomerációban tart ki legtovább az építési munka – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke az InfoRádióban.

A szakember közölte azt is, hogy míg országosan bruttó 410 ezer forint körüli az átlagkereset az építőiparban, a fővárosban ez 15-16 százalékkal magasabb, körülbelül 470 ezer.

Pozitív folyamatok hiányában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és az ÉVOSZ közös elemzése országosan 5-8 százalékos, a fővárosban 5 százalékos terméscsökkenést valószínűsít éves szinten. Emiatt 5 százalékos nagyságrendű leépítés jöhet.

A tavalyi évben használatba átadott 20 600 új építésű lakással szemben idén csak 16 000 – a fővárosban a 6100 helyett 5000 körüli – átadása valószínűsíthető

– közölte még a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×