eur:
392.12
usd:
360.45
bux:
72467.67
2024. július 16. kedd Valter
29 July 2022, Bavaria, Rosenheim: A pump nozzle is stuck in the filler neck of a car at a gas station.  Anyone who wants to save money at the gas station while on vacation abroad will have to part with old rituals this summer. After all, filling up on the other side of the border is no longer as profitable as it used to be, and in some cases has become a minus business. Photo: Uwe Lein/dpa (Photo by Uwe Lein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Uwe Lein/picture alliance via Getty Images

Szlovéniában terjeszkedett a Mol

A Mol-csoport pénteken lezárta az OMV Slovenija tervezett felvásárlását, és átmenetileg több mint 170 töltőállomással bővítette szlovéniai hálózatát, így az INA horvát olajipari vállalattal együttműködve a második legnagyobb szereplővé lépett elő az országban.

A Mol-csoport, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai, valamint fogyasztói kiskereskedelmi vállalata az INA-val közösen az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének felvásárlására irányuló tranzakciót hajtott végre. A 301 millió eurós vállalati érték 311 millió eurós saját tőke vételárat eredményezett.

A közös töltőállomás-hálózat több mint 170 telephelyet foglal magába Szlovéniában.

Az akvizíciót követően a Mol eltökélt szándéka, hogy a kibővített szlovéniai hálózatot működtető munkavállalók szakértelmére támaszkodva biztosítsa az üzletmenet folytonosságát - olvasható a tájékoztatóban, amely hozzáteszi, hogy az elkövetkező napokban az OMV Slovenija d. o. o. vállalat neve MOL & INA d. o. o.-ra változik, székhelye pedig továbbra is Koperben marad.

A MOL & INA a Mol-csoport részeként megerősíti pozícióját a szlovén piacon, és lehetővé teszi a kis- és nagykereskedelmi ügyfelek számára, hogy a jövőben az eddiginél is könnyebben jussanak hozzá a kiváló minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz - írták.

A tranzakció lezárását követően a Mol és a Mol-csoport horvátországi tagja, az INA között létrejött megállapodás értelmében a horvát vállalat a jelenlegi 7,75 százalékról 33 százalékra növeli részesedését az OMV Slovenijában. Az újonnan megvásárolt töltőállomások közül 27 fog INA márkanév alatt működni.

Teljesen vertikálisan integrált regionális beszállítóként a Mol a szlovén piacon más versenytársaktól eltérő üzleti modellel működik, ami kedvező pozíciót eredményez az árversenyre való képesség területén, ugyanakkor további minőségi termékek, és a csúcskategóriás Mol EVO üzemanyagok fejlesztését teszi lehetővé - szögezték le a közleményben.

"Saját finomítóink a Mol árverseny-képességének fő mozgatórugói a regionális piacokon, tekintettel arra, hogy a regionális piacokra szállított üzemanyagok nagyrészt ezekből a finomítókból kerülnek ki" - folytatták. A Mol-csoport több finomítót is üzemeltet Szlovénia szomszédságában: Magyarország és Szlovákia mellett Horvátországban, ahol jelenleg is zajlik a rijekai finomítót korszerűsítése. A stabil és nyereséges működés mellett a Mol-csoport célja, hogy minden lehetséges eszközzel hozzájáruljon a helyi piaci versenyhez és az ellátás biztonságához - hangsúlyozták.

Rámutattak: az akvizíció összhangban van a Mol-csoport hosszú távú, Shape Tomorrow 2030+ fenntarthatósági stratégiájával, amelyben az INA is fontos szerepet játszik, és amelynek egyik fő célkitűzése, hogy kényelmesen elérhető termékeket és szolgáltatásokat nyújtson minden úton lévő ember számára.

"A folyamatos fejlesztéssel és digitalizációval alakítjuk a jövő fogyasztói és mobilitási trendjeit. Az elmúlt 27 év során a szlovéniai ügyfeleknek kiváló minőségű Mol EVO üzemanyagot biztosítottunk, a Fresh Corner termékeivel pedig a teljes szlovéniai hálózaton frissítettük kínálatunkat" - mondta a közlemény szerint Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke. Aláhúzta: Szlovénia sikertörténet és lehetőség az egész vállalatcsoport további növekedésére.

Kiemelte: büszkék arra, hogy erős második számú szereplővé léptek elő a szlovén piacon, és ezzel egyidőben tudatában vannak a vásárlók és a helyi környezet iránti felelősségüknek is.

Az OMV Slovenija megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges kedvező európai bizottsági döntés megszerzése érdekében a Mol-csoport 2023 márciusában eszközértékesítési és -vásárlási megállapodást kötött a Shell-lel a közös szlovéniai hálózat 39 töltőállomására vonatkozóan. A Shell-lel kötött tranzakció lezárása 2023 második felére várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×