eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Virág Barnabás: nem lehet visszatérés a korábbi negatív reálkamatközegbe

A magyarországi inflációs folyamatot meghatározó 4+1 tényezőről beszélt a Gazdasági Versenyhivatal podcastadásában Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

2021 óta komoly inflációs hullámon megy át a világ – fogalmazott a GVH podcastjában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, hozzátéve, hogy a kelet-európai gazdaságokban lényegesen magasabb a drágulás mértéke, mint a nyugat-európaiakban. Megjegyezte: mindenütt a 15-20 százalék és afölötti árindexek voltak a jellemzők az elmúlt fél-háromnegyed évben, míg hazánkban áprilisban is 24 százalékot mértek, ami körülbelül 10 százalékponttal volt magasabb a régiós átlagnál, emiatt pontosan kell érteni a mögöttes fogalmakat.

Ezek között szerepel a kereslet-kínálat változása, valamint a nyersanyagpiac helyzete – mondta Virág Barnabás, aki harmadik elemként a pénzpiacok működését, negyedikként a munkaerőpiacot jelölte meg. Az MNB-alelnök szerint az említett tényezők aspektusából

a magyar a legkitettebb gazdaságok közé tartozik, és ez okozta, hogy az inflációs szintünk az egekbe ugrott.

Voltak persze belső hatások is, mint mondjuk a kereslet nagy volumenű bővítése a költségvetési oldalról – jegyezte meg –, de az ország évtizedek alatt kialakított sajátos energiamixe miatt a gázárak gyors emelkedése is rendkívül hátrányosan hatott. Virág Barnabás szerint ezeket mindenképp kezelni kell majd.

A fent említettekhez jött a pszichológiai hatás: ha emelkednek az árak, mindenki emelni szeretne.

Mindez úgynevezett profitvezérelt infláció kialakulásához vezetett nagyon sok országban. Virág Barnabás egy friss OECD-tanulmányt ismertetve megjegyezte: a profitnövekmény hatása Magyarországon volt a legerőteljesebb a vállalati működésben. Ennek részben az is oka, hogy olyan területeken (energiapiac, élelmiszerpiac, stb.) jelentek meg a költségnövekedések, ahol a verseny, a termelékenység és a termelési hatékonyság amúgy is alacsonyabb volt a magyar gazdaságban.

Számítások szerint ez 2022 második felében vált fontos inflációs tényezővé – mondta Virág Barnabás, aki szerint rövid távon a szűkülő piac engedni kényszerül az árakból. Meglátása szerint a versenyszabályozó hatóságok komoly feladat előtt állnak, hogy sikerüljön megoldaniuk azt a kérdést, hogy a növekvő munkaerőköltség mellett helyreálljon az infláció.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta: a jegybank feladata a kamatpolitikáján keresztül az inflációt csökkentő kamatkondíciók kialakítása, amihez pozitív reálkamatot látnak szükségesnek, tehát

nem lehet visszatérés abba a negatív reálkamatközegbe, ahol korábban a világ és benne Magyarország működött.

A költségvetési politika esetében fegyelmezett gazdálkodást tartanak szükségesnek, aminek a feszes munkaerőpiac meg is adhatja a lehetőségét, hiszen folyamatos lesz a bérnövekedés, azon keresztül pedig az adóbevétel-növekmény.

A harmadik elem a versenyszabályozás lesz – vélekedett Virág Barnabás, hozzátéve: Európában leszabályoznak mindent, ami az innováció gátjává válhat, így meg kell találni az arany középutat, amiben fontos szerepe van az átláthatóságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×