eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a Népszámlálás 2022 címmel tartott első, eredményközlő sajtótájékoztatón a KSH épületében 2023. február 16-án. A legutóbbi népszámlálás kezdetekor, 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága és 4 millió 593 ezer lakás volt az országban.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fél évszázad statisztikája: nem vállal harmadik ciklust a KSH elnöke

Adatforradalom és digitalizáció - több más mellett ezeknek a kihívásoknak kellett megfelelnie a Központi Statisztikai Hivatalnak az elmúlt szűk 15 évben, miközben két népszámlálást is lebonyolított a hivatal - mondta az Inforádiónak a KSH június közepétől nyugdíjba vonuló elnöke. Vukovich Gabriella azt is elmondta, hogy szakmai munkával és publikációkkal nyugdíjazása után is részt kíván venni a hazai statisztika életében.

Egészen pontosan június 10-én jár le a második elnöki mandátumom, ami azt jelenti, hogy június 9-én, pénteken lesz az utolsó munkanapom a hivatalban - mondta az InfoRádió kérdésére Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Hozzátette: nem tervez további mandátumot szerezni a hivatal vezetésére. "Itt az ideje, azt gondolom, hogy 48 évnyi munka és 13 évnyi elnöki tevékenység után átadjam a stafétabotot a következő generációnak. Itt a hivatalban felnőtt egy igen ütőképes, hatékony és nagyon felkészült szakmai csapat és én egészen biztos vagyok benne, hogy ők nagyon jól tudják továbbvinni az ügyeket" - hangsúlyozta.

"Azt gondolom, hogy aki 48 évig ebben a szakmában működött, annak annyira a vérében van ez a munka, hogy teljesen elszakadni tőle nem tud, és én nem is akarok. A tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal, akik erre nyitottak" - mondta Vukovich Gabriella.

"Arra is készülök, hogy olyan szakmai elemzéseket, írásokat adjak majd a jövőben közte, amelyekben hasznosítom azt a tudást és tapasztalatot, ami ennyi idő alatt felgyülemlett. Azt gondolom, hogy ez egy jó átmenet lehet majd a későbbiekben elkövetkező teljes nyugdíjba vonuláshoz.

A mögöttem álló két elnöki ciklus nagyon izgalmas 13 év volt itt a KSH élén" - emelte ki az elnök. Ez az időszak egybeesett adatforradalommal, a digitalizáció iszonyúan gyors és és mondjuk úgy, hogy kérlelhetetlen terjedésével, ami az adatokkal foglalkozó hivatal számára rengeteg lehetőséget és rengeteg kihívást is teremtett.

Modernizálni kellett a az informatikai infrastruktúrát, az adatgyűjtéseket, modernizálni kellett a működést, a belső szervezetet.

Rengeteg olyan újszerű megoldást kellett életbe léptetni, ami a hatékonyságot növelte.

"Két népszámlálás zajlott az én elnöki irányításom alatt, mind a kettő a maga nemében nagyon izgalmas volt. Közben két agrárcenzus is lezajlott, ami szintén ugyanilyen országos és teljes körű adatfelvétel" - mondta Vukovich Gabriella.

"Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy most éppen már a második kétéves ENSZ statisztikai bizottsági elnökségem zajlik, emellett megválasztottak a nemzetközi statisztikai intézet alelnökévé is, tehát nemzetközi téren is nagyon jól sikerült öregbíteni a KSH és a magyar statisztika hírnevét.

Persze az az elismertség, amit így az én személyem kapott, az nyilván nem csak nekem szól, hanem a magyar statisztikusoknak és a statisztikai hivatalnak is."

- hangsúlyozta a KSH elnöke.

Ami talán a legfontosabb és amit lehet, hogy első helyen kellett volna említenem, hogy mindez nem a KSH belső ügye, hiszen minden statisztikai tevékenység, minden statisztikai adat a felhasználókat szolgálja - emelte ki végül Vukovich Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×