eur:
389.74
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Elsősorban nem a Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt - derült ki a február 1-jén tartott falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a vendégmunkások alkalmazása miatt kialakult közfelháborodás megvitatására.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Szigorodhat a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása

Ameddig rendelkezésre áll, addig magyar munkavállalókkal töltené be az üres állásokat a kormány. Erről szól az a törvényjavaslat, amelyet a tervek szerint még a tavaszi ülésszakban elfogadhat a parlament – közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor azt is hozzátette, hogy a várhatóan november elsejétől hatályos jogszabály azt is korlátozná, hogy mennyi ideig foglalkoztatható egy harmadik országból érkező munkavállaló Magyarországon.

A legfontosabb a magyar munkahelyek megvédése, és hogy ameddig van magyar munkavállaló, addig velük töltsük fel a szükséges létszámot – szögezte le Czomba Sándor. A harmadik országbeliek – szabályozott, megfelelően irányított és átlátható módon történő – foglalkoztatása pedig csak akkor jöhet szóba, amennyiben a beruházások újabb munkáskezeteket igényelnek – tette hozzá az államtitkár az új törvény ismertetve. Minderre azért van szükség, mert az ide vonatkozó hatályos törvény meglehetősen „szerteágazó és átláthatatlan”, amit szeretnének egyértelműsíteni.

A fő csapásirányt illetően a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt közölte: ahogyan eddig, ezután is lesz kvóta – valószínűleg több is –, ugyanakkor mindenképp sort fognak keríteni egy munkaerő-piaci vizsgálatra, és azon szakmák esetében, ahol viszonylag jelentős létszámban vannak jelen magyar álláskeresők, ott nem fogják engedélyezni a vendégmunkások, illetve harmadik országbeliek foglalkoztatását.

Vagyis a legfontosabb, hogy a magyar, még „hadra fogható” állományt találják meg,

amihez mindenféle eszközt meg kell ragadni, bár erről nem a készülő, új törvény rendelkezik – ismételte meg Czomba Sándor.

Tervek szerint a vendégmunkások alapvetően két évre kaphatnának tartózkodási engedélyt, amihez automatikusan párosulna a munkavállalási engedély, ami további egy évre meghosszabbítható lenne. Viszont a hosszabbításánál ismét kötelező lenne a már említett munkaerő-piaci vizsgálat, hogy akkor épp hogyan is áll a hazai munkaerőpiac.

A részletek kidolgozása csak ezután kezdődik, így azon szakmák beazonosítása, ahol különösképp előnyben részesítenék a magyar munkavállalókat – és semmiképp nem szeretnének harmadik országbeli munkavállalókat – még folyamatban van – mondta érdeklődésünkre Czomba Sándor. Az államtitkár végül megjegyezte, az ukránokat és szerbeket nem számolva 80 ezerre tehető a harmadik országbeliek száma, ami viszonylag alacsonynak mondható például a V4 országokhoz viszonyítva.

Magyarországra – Brazíliától kezdve Mongólián és Vietnámon át a Fülöp-szigetekig – 15 országból érkezhetnek könnyített módon vendégmunkások, akikkel számost területen találkozhatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×