eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Itt vannak a részletek, tényleg könnyebb lesz napelemet telepíteni

Jelentősen egyszerűsítették a lakossági napelemes pályázatok elszámolási szabályait. Ezentúl 3-5 helyett már csak 1 mérföldkő lesz az adott projektben. Ráadásul egyszerűbb pénzügyi elszámolásra tér át a kiíró. Egy helyre gyűjtötték a változtatásokat.

A változások főleg a kiíróknak és kivitelezőknek jelentenek könnyebbséget, írja a Portfolio, amely már korában megszellőztette a hírt.

Megszűnik a projekt megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkő marad a projekt végén. Ez azt jelenti, hogy nem kell benyújtani a mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket, és a korábban már beérkezett ilyen igényeket jóváhagyás nélkül lezárják.

Megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség, így a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét majd csak fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon.

A továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani - írtuk a lap alapján április közepén.

A lap szerint a nyártól érvénybe lépő könnyítések több tízezer családot érintenek.

Most az az újdonság, hogy megjelent a lakossági napelemes pályázat hivatalos kormányzati oldalán az átdolgozott felhívás, és a mellékletei, illetve egy rövid közlemény, valamint egy 20 oldalas változásjegyzék is. Utóbbi tételesen bemutatja, hogy az eredeti szöveghez képest hol mi változott.

Ami a részletekben rejlő egyik újdonság, hogy a projekteket kivitelező vállalkozások immár egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhetnek kifizetést, ha szükségesnek tartják (azaz nem kell kivárniuk az egyetlen mérföldkő teljesítését hozzá). Így tehát hamarabb, rendszeresen a pénzükhöz juthatnak.

A lap megjegyzi, hogy

"fontos könnyebbség az eddiginél jóval egyszerűbb pályázati elszámolás"

is.

Ezek közül érdemes kiemelni azt amely arról szól, hogy "a kifizetési igénylések ellenőrzése kizárólag a kimenetek megvalósulásának ellenőrzéséből áll (pl. az előírt műszaki tartalommal elkészült-e a beruházás, kihelyezésre került-e a tájékoztató tábla), pénzügyi alátámasztó dokumentumok benyújtása és ellenőrzése nem szükséges.

A Portfolio felidézi, hogy február óta felgyorsultak a nyertes pályázatok kifizetései is. Akkor még csak 6, mostanra már 22 milliárd forinthoz jutottak az érintettek. A 35 ezer nyertes projektből bő 12 ezernél volt előlegkifizetés április közepéig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×