eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A neckarwestheimi atomerőmű 2023. április 10-én. Németországban a tervezettnél később, áprilils 15-én leállítják a még működő három atomerőművet (Emsland, Isar 2, Neckarwestheim 2) is.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Litkei Máté: az atomerőmű-bezárás súlyos törést okozott Németországban

A múlt hét végén leállították az utolsó német atomerőműveit is. Az okokról az InfoRádió a Klímapolitikai Intézet igazgatóját kérdezte.

Az elmúlt években Németország mindinkább a megújuló energiák felé fordult, de mivel ezekből nem tudják fedezni a szükségleteket, ezért ha ez a trend folytatódik, akkor jelentős részben továbbra is importból, illetve a lignitfelhasználás növelésével lehet csak megoldani az ország áramellátását – mondta Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

2002-ben még Gerhard Schröder kormány döntött úgy, hogy húsz év alatt kivezetik az atomenergiát és a helyét megújuló forrásokkal töltik be - emlékeztetett Litkei Máté. Ám - mint mondta- valójában, ám a 2010-es évek elejéig mindössze három reaktort állítottak le. Aztán a fukusimai atomkatasztrófa újabb lökést adott ennek a folyamatnak és Angela Merkel kormánya úgy határozott, hogy fölgyorsítja a nukleáris energia kivezetését a német energiamixből.

Már csak azért is szükség volt erre, mert egyrészt

a német társadalomban is nagy volt az atomenergia elutasítottsága,

másrészt a sajtó is komoly nyomást gyakorolt a kormányra, hogy mielőbb zárja be a reaktorokat. Ez a folyamat zárult le év április 15-én, amikor az utolsó három atomreaktort is leállították.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már egyre kevesebb német ellenzi a nukleáris energiát. Míg 2016-ban a közvélemény több mint hatvan százaléka elutasította az atomerőműveket, addig ez az arány ma már alig húsz százalék. A közvélekedés megváltozása azonban egyáltalán nem elegendő az atomreaktorok újraindításához.

Egy ilyen erőmű ugyanis nagyon bonyolult üzem,

ha leállítják, akkor hosszadalmas eljárások sora kell ahhoz, hogy újból működhessen.

Ráadásul a korábban meghirdetett atomellenes politika miatt az erőművekben dolgozó szakemberek többsége is máshol keresett munkát. Így még ha meg is lenne a politikai akarat az atomerőművek újraindítására, akkor sem biztos, hogy találnának ehhez elegendő, képzett szakembert.

Ellenben Litkei Máté szerint máris vannak arra utaló jelek, hogy a német politikai vezetés újból az atomenergia felé fordul. Például Bajorország miniszterelnöke azt kérte: úgy módosítsák a szövetségi törvényt, hogy az egyes tartományok saját maguk dönthessenek az atomerőművek üzemeltetéséről. A német energiapolitikában törésvonalak rajzolódnak ki, amit az is jelez, hogy az atompártiak egyre hangosabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×