eur:
367.82
usd:
342.22
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Shopping cart, close up
Nyitókép: Getty Images/Kinga Krzeminska

Európai nagyhatalom, ahol már csak 3,3 százalék az infláció

Az előző hónapban még 6 százalék volt.

Spanyolországban a vártnál nagyobb mértékben, húszhavi mélypontra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme márciusban.

A spanyol statisztikai hivatal előzetes adatok alapján azt közölte, hogy 3,3 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben a februári 6,0 százalék után. Elemzők 3,8 százalékos márciusi inflációra számítottak.

A fogyasztói áremelkedés lassulása elsősorban a bázishatásnak tudható be, az energiaárak idén márciusban csökkentek, szemben az előző év márciusában látott meredek emelkedéssel, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott.

Márciusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor 0,9 százalékos havi növekedést regisztráltak. Elemzők 0,65 százalékos havi szintű márciusi inflációra számítottak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex (HICP) 3,1 százalékra esett márciusban Spanyolországban a februári 6,0 százalékról. Szakértők 4,0 százalékos márciusi spanyol HICP-adattal számoltak. Havi összehasonlításban a HICP 1,1 százalékra emelkedett márciusban, miután februárban 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak. Elemzők előzetesen 1,6 százalékos márciusi adatra számítottak.

A magas élelmiszerárak jelentős terhet jelentenek a spanyol háztartások számára, az év második hónapjában több mint 16 százalékkal emelkedtek éves szinten.

A spanyol kormány december végén jelentette be, hogy egyebek mellett egyes alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes eltörlésével próbálja meg enyhíteni az infláció okozta terheket 2023 első felében Spanyolországban.

Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter korábbi márciusi nyilatkozata szerint arra számít, hogy az idei infláció alacsonyabb lesz a tavalyinál, azonban volatilisan alakul.

Az energiaárak és élelmiszerárak nélküli maginfláció alig mérséklődött Spanyolországban, márciusban 7,5 százalékra lassult a februári 7,6 százalék után.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint nem látni a maginfláció lassulásának jeleit az euróövezetben. Lagarde múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a fogyasztói árak növekedése idén jelentősen lassul az energiaköltségek csökkenése és a javuló globális ellátási láncok hatására, de a maginfláció továbbra is "erős marad". Az Európai Központi Bank monetáris politikájának alakítása szempontjából kiemelt hangsúlyt helyez a maginfláció értékelésére.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×