eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Shopping cart, close up
Nyitókép: Getty Images/Kinga Krzeminska

Európai nagyhatalom, ahol már csak 3,3 százalék az infláció

Az előző hónapban még 6 százalék volt.

Spanyolországban a vártnál nagyobb mértékben, húszhavi mélypontra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme márciusban.

A spanyol statisztikai hivatal előzetes adatok alapján azt közölte, hogy 3,3 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben a februári 6,0 százalék után. Elemzők 3,8 százalékos márciusi inflációra számítottak.

A fogyasztói áremelkedés lassulása elsősorban a bázishatásnak tudható be, az energiaárak idén márciusban csökkentek, szemben az előző év márciusában látott meredek emelkedéssel, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott.

Márciusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor 0,9 százalékos havi növekedést regisztráltak. Elemzők 0,65 százalékos havi szintű márciusi inflációra számítottak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex (HICP) 3,1 százalékra esett márciusban Spanyolországban a februári 6,0 százalékról. Szakértők 4,0 százalékos márciusi spanyol HICP-adattal számoltak. Havi összehasonlításban a HICP 1,1 százalékra emelkedett márciusban, miután februárban 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak. Elemzők előzetesen 1,6 százalékos márciusi adatra számítottak.

A magas élelmiszerárak jelentős terhet jelentenek a spanyol háztartások számára, az év második hónapjában több mint 16 százalékkal emelkedtek éves szinten.

A spanyol kormány december végén jelentette be, hogy egyebek mellett egyes alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes eltörlésével próbálja meg enyhíteni az infláció okozta terheket 2023 első felében Spanyolországban.

Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter korábbi márciusi nyilatkozata szerint arra számít, hogy az idei infláció alacsonyabb lesz a tavalyinál, azonban volatilisan alakul.

Az energiaárak és élelmiszerárak nélküli maginfláció alig mérséklődött Spanyolországban, márciusban 7,5 százalékra lassult a februári 7,6 százalék után.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint nem látni a maginfláció lassulásának jeleit az euróövezetben. Lagarde múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a fogyasztói árak növekedése idén jelentősen lassul az energiaköltségek csökkenése és a javuló globális ellátási láncok hatására, de a maginfláció továbbra is "erős marad". Az Európai Központi Bank monetáris politikájának alakítása szempontjából kiemelt hangsúlyt helyez a maginfláció értékelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×