eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Thunderstorm over Budapest Parliament
Nyitókép: Photographer and videographer fr/Getty Images

Számos kockázatot lát a hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatban

A bankrendszer állapotától kezdve a kormányzás minőségén és az energiaellátás diverzifikálásán át az uniós források megérkezéséig rengeteg kockázatot azonosított a Moody's, mely összességében stabilnak értékeli a magyar helyzetet.

Pénteken érvényben hagyta az eddigi Baa2 besorolást Magyarország esetében a Moody’s és a stabil kilátáson sem változtattak. A kedden kiadott részletes elemzésükből azonban kiderül, hogy számos külső és belső tényező is fenyegetheti a magyar gazdaság jelenleg stabil kilátásait – írja a Portfolio.

Az alapeseti forgatókönyvük ugyanakkor optimista: arra számítanak, hogy Magyarország végül megkapja a legtöbb jelenleg zárolt uniós forrást a mintegy 22 milliárd eurós keretből.

Az ország gazdasági erejét "a3"-ra értékelik, amit szerintük a robusztus növekedési dinamika és a vásárlóerő-paritáson (PPP) mért egy főre jutó GDP is indokol. Érvelésük alapja, hogy a reál-GDP-növekedés a világjárványt megelőző években erős volt, 2014 és 2019 között átlagosan 4,1 százalékot tett ki.

Az orosz–ukrán katonai konfliktus negatív hatása miatt a fogyasztói árak megugrása révén a gyengébb külső kereslet és a bizonytalansági sokk hatására a reál-GDP növekedése 2022-ben is szilárd 4,6 százalékos maradt az egész évet tekintve, még ha az utolsó két negyedévben technikai recesszióba is került, így a Moody's előrejelzése szerint

a magyar gazdaság 2023-ban elkerüli a recessziót, 0,8 százalékkal növekedhet éves szinten.

A hitelminősítő arra számít, hogy a költségvetési politika szigorodik, a GDP-arányos adósság tovább csökken 2023-2024-ben, de az adósságfinanszírozási mutatók így is romlanak majd. A GDP esetében 2024-re 3,0 százalékosra felfelé módosították a korábbi 2,6 százalékos előrejelzésüket – olvasható mások mellett.

Mint megjegyzik, az energiaár-sokk 2022-ben mintegy 8 százalékkal gyengítette Magyarország külkereskedelmi cserearányát az uniós átlagot jelentő 5 százalékos visszaeséssel szemben. Szintén az energiaárak emelkedése miatt romlott a külkereskedelmi mérlegünk.

Energiaellátás

Bár Magyarország azon uniós országok közé tartozik, amelyek a leginkább függenek az orosz gáztól, az energiaellátás leállásának kockázatát viszonylag alacsonynak tartja a Moody's. Megjegyzik, jó előjel, hogy eddig nem volt fennakadás, és Magyarország augusztus végén új gázszállítási megállapodást írt alá a Gazprommal. Kiemelik, hogy az ország jelentős gáztárolói kapacitással rendelkezik, ráadásul a töltöttség február legvégén is 48 százalékon állt, ami az éves fogyasztás 30 százalékát lefedi.

Azt is a stabilitást erősítő tényezőnek tekintik, hogy Magyarország hozzáféréssel rendelkezik a horvátországi Krk-szigetén lévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálhoz.

Rizikót látnak viszont abban, hogy az Oroszországtól való energiafüggőség a következő években is nagyon jelentős marad. Emellett a kormány a gázfüggőséget a gáz villamosenergiával való helyettesítésével kívánja csökkenteni, amely szintén kockázatokat rejt.

Az elemzés részletesen kitér az EU-s forrásokra, illetve hosszasan taglalja, hogy Magyarország intézményi és kormányzati teljesítményével kapcsolatban milyen gondokat lát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×