eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Lufthansa német légitársaság koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt gépei vesztegelnek a frankfurti repülőtéren 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Újfajta repülőjegyek jelentek meg Európában, máris vihart kavartak

Zöld repülőjegyeket vezetett be a Lufthansa. A környezetvédők szerint azonban a magasabb áron értékesített jegyek megtévesztőek.

A német légitársaság bejelentett új jegyei tartalmazzák a repülés széndioxid-kibocsátásának kompenzálására felhasznált összeget is: a zöld tarifát választók klímavédelmi projektek és a repülésben használható, fenntartható üzemanyagok fejlesztését segítenek finanszírozni - írja a Euronews.

Környezetvédők szerint ugyanakkor kérdéses a kezdeményezés fenntarthatósága - bár az kétségtelen, hogy az ilyen jeggyel repülők lelkiismeretét meg tudja nyugtatni az érzés, hogy tettek valamit.

"Az ehhez hasonló rendszerek hamis biztonságérzetet keltenek az utasokban, és elhitetik velük, hogy a kibocsátásuk már nem okoz gondot. A lényeg azonban az, hogy ezek egyike sem fogja csökkenteni a repülés környezeti hatását. Az egyetlen dolog, ami ezt meg fogja tenni, az az, ha eleve nem repülünk" - " - mondja Anna Hughes, a Flight Free UK kampányszervezet igazgatója.

Zöld tarifával európai és észak-afrikai célpontokra lehet jegyet váltani a légitársaságnál.

A Lufthansa állítása szerint a repülés közben keletkező károsanyag-kibocsátás 80 százalékát kiegyenlítik az extra díjból, melynek 20 százaléka fenntartható üzemanyag fejlesztésére fordítódik. A program indításakor évi 730 ezer, a Lufthansa-csoport tagjai által indított járatra lehet ilyen jegyet váltani.

Harry Hohmeister, a Lufthansa igazgatótanácsának tagja szerint nem lehet általánosságban megmondani, mennyivel lesznek így drágábbak a jegyek, de az áruk "érezhetően" több lesz.

A társaság által említett fenntartható üzemanyag égetése is széndioxid-kibocsátással jár: a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATI) becslése szerint azonban az "üzemanyag életciklusa" során nagyjából

80 százalékkal csökkentik a kibocsátást.

Ez azért van így, mert hulladéktermékekből készülnek, amelyekben már nincs szén, vagy olyan növényekből, amelyek növekedésük során szén-dioxidot kötnek meg. Lehet ugyanakkor más káros hatásuk: hozzájárulhatnak az erdőirtásokhoz, például.

A klímavédelmi projektek közt faültetések is szerepelhetnek, a zöld tarifák kritikusai szerint ugyanakkor a fáknak évekbe telik annyi káros anyagot megkötnie, amennyi egyetlen repülőút során keletkezik. Így valójában látszatmegoldásokról van szó, hangsúlyozzák a környezetvédők. Közben a Lufthansa úgy érvel, hogy a legmagasabb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő programokhoz csatlakozott csak. Állítása szerint azok a fenntartható üzemanyagok, amelyeket a zöld tarifás jegyek finanszíroznak, használt sütőolajból készülnek, így nem vezetnek erdőirtáshoz.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×