eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Érdekes fordulat a hazai élelmiszerboltok árcímkéin

Egy hét alatt 0,13 százalékkal csökkent a félbarna kenyér ára. Fordulatnak ezt még nem lehet nevezni, de érezhető, hogy jelentősen fékeződik a drágulás.

Általános jelentős árcsökkenés még nem látszik az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinfomációs Rendszere) adataiban, de több terméknek már csökken az ára. A félbarna kenyér, miközben egy év alatt a duplájára drágult, egy hét alatt 0,13 százalékkal lett olcsóbb. A nem ársapkás, 1,5 százalékos tej pedig egy hét alatt 0,82 százalékkal. Más kérdés, hogy a termékcsoport ára ingadozik, de jellemzően már nem drágul tovább. Más kérdés, hogy egy év alatt itt is 73 százalékos áremelkedést mértek.

A trappista sajtnál is stagnálás figyelhető meg az éves szinten bekövetkezett átlag 90 százalékos áremelkedés után. Sőt, az értékesítési ár már érzékelhetően csökken. Kérdés, hogy ez mikor gyűrűzik át a boltokba.

A Népszava által megkérdezett szakember, Virovácz Péter, az ING vezető makrogazdasági elemzője úgy véli: az infláció elérte a csúcspontját, mivel már nincs meg az a kereslet, ami lehetővé tenné az árak további emelését. Az elkövetkező hónapokban ezért mérséklődhet a drágulás üteme, és

februárban 40 százalék alá mehet

az éves élelmiszer-infláció üteme.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×