eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Pisloghatnak a Gazpromnál, ha ezeket a gázárakat látják

Az európai tárolók töltöttsége kétharmados, pedig ilyenkor már 50 százalék alatt szoktak állni.

Újabb mélypontot ért el a földgáz ára a hollandiai TTF tőzsdén, egyre közelebb kerülve az energiaválság előtti szinthez. Az amerikai tőzsdei jegyzés már az elmúlt 10 év átlaga alatt van. Az Európában irányadó hollandiai tőzsdei kerekedésben pénteken 50 euró alá került a megawattóránkénti ár, amire legutóbb 2021 őszén volt példa, jóval a háború kitörése és a hozzá társuló szankciók bevezetése előtt – írja a napi.hu.

Az elmúlt 10 évben az európai ár jellemzően 20 euró körül volt, 30 euró volt a maximum, a járvány kezdetén 2020-ban ugyanakkor 10 euró alatti árak is előfordultak. Az ár 2021 nyarának végén indult emelkedésnek, ősszel áttörte a 30 eurós csúcsot, és gyorsulva emelkedett tovább 100 euróig. Utólag kiderült, hogy

a Gazprom nem töltötte németországi tárolóit, hogy ezzel a tél közeledtével hiányt idézzen elő.

– emlékeztet a lap.

Tavaly az európai felhasználásban az orosz gáz aránya

  • 40-50 százalék közti arányról
  • 7 százalékra csökkent,

ami először óriási áremelkedést hozott, a csúcson 350 euró volt az ár. Ezt követően azonban az orosz gázt sikerült pótolni egyrészt az európai, főleg norvég kitermelés növelésével, a fogyasztás visszafogásával és a nem orosz import nagymértékű növelésével, amiben döntő szerepet játszott az amerikai cseppfolyósított (LNG) gáz.

Az Egyesült Államokban növekedett a kitermelés: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint most nagyjából kétszer annyi kitermelőhely aktív, mint 2020-ban, a járvány idején volt. Az amerikai ár ugyanakkor az egész válságidőszakban jóval alacsonyabb volt, mint az európai, ami felpörgette az Európába irányuló LNG szállításokat. Kezdetben a folyamatot fékezte a megfelelő európai infrastruktúra hiánya, mostanra azonban kellő számú LNG visszafejtő terminál állt üzembe.

Az amerikai gázár november végétől február elejéig különösen nagyot esett, és kétéves mélypontra került, annak ellenére, hogy az Európába irányuló export megugrott. A kitermelés növekedése ezt meghaladta: az IEA szerint a teljes amerikai kitermelés 20 százalékkal haladja meg a belső fogyasztást.

Ennek tükrében nem meglepő az európai ár csökkenése, a kontinensen a tárolók 65 százalék feletti telítettséggel várják a tél végét, miközben egy átlagos évben az adat ilyenkor már 50 százalék alatti szokott lenni. Egyre nagyobb az esélye, hogy nem kell már extrém magas gázáraktól tartani a továbbiakban, az energiaválság fokozatosan véget ér.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×