eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

"A kormány az ársapkák kivezetésében érdekelt" - fontos dátumot közölt az agrárminiszter

Az árstopos termék iránt – eltérő mértékben – átlagosan 20-80 százalékkal nőtt a kereslet - mondta az agrárminiszter egy lapinterjúban.

Nagy István a napi.hu-nak adott interjúban arról beszél az ársapkák kapcsán, hogy az infláció csökkenhet az elkövetkezendő hónapokban. Az április 30-ai dátummal kapcsolatban (eddig hosszabbították meg az ársapkát) elmondta, "nem tervezik előrébb hozni a szabályozás kivezetését", és szerinte a piac is erre a dátumra készül.

Abban is biztos, hogy az ársapkák "nem rengették meg a kiskereskedelmet, ugyanakkor garantálták, hogy a legalacsonyabb jövedelműek is meg tudják vásárolni az alapvető élelmiszereket". Az ársapkák inflációs hatásáról úgy vélekedett, hogy "az árrögzítés nem okozott akkora bevételkiesést, ami indokolta volna az összes többi termék árának ilyen mértékű emelését".

Az esetleges nyerészkedéssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy "a versenyhivatal kiemelten vizsgálja, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést". Mint mondta: "nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől".

Végül egyértelműsítette: "a kormány is az ársapkák kivezetésében érdekelt, de csak akkor, ha az infláció mérséklődik".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×