INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

chatgpt

mesterséges intelligencia

google

beard

hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept

Komolyan reagál a Google a ChatGPT-re, mégsem siet az "életrekeltéssel"

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

"Mint amikor megkérdezzük a barátunkat valamiről" - erre számíthatunk az InfoRádiónak nyilatkozó mesterségesintelligencia-szakértő szerint. Tilesch György azt is elmondta, a Google fejlesztői mintha túlzottan is beleszerettek volna fejlesztésükbe, és mivel nagy a kísértés, emberi tulajdonságokkal is felruházzák.

Mesterséges intelligencia által működtetett chatbotot fejleszt a Google - jelentette be a cég vezérigazgatója.

Tilesch György amerikai-magyar mesterségesintelligencia-szakértő, a Phi Institute elnöke szerint az alkalmazást a ChatGPT konkurenciának szánják.

"Amit tudunk, hogy a Google egy szűk kör számára hozzáférhetővé tesz egy Bard nevű, társalgásra optimalizált mesterséges intelligencia modellt. Ennek

az apukája a Lambda, a Google első nagy, de publikusan soha nem hozzáférhető nyelvi modellje volt.

A mostani bejelentésben arra a versenyelőnyre helyezik a hangsúlyt, hogy a ChatGPT 2021-es adatokat tud csak, a Google fejlesztése viszont állandó kapcsolatban van a teljes világhálóval, vagyis valós idejű információkat tud társalgásba csomagolni" - vázolta Tilesch György.

Szakemberek erős sejtései szerint azért jött ki a Google a tervezettet hónapokkal megelőzve egy termékkel, mert a ChatGPT még a Microsoftot és az OpenAI-t is meglepve nagyon nagyot ment a médiában, és 100 millió felhasználót szerzett magának két hónap alatt. Röviden: a Google-nak lépnie kellett, viszont a Google terméke még csak "experimentális fázisban" van, tesztelni kell felhasználók sokaságán, a Google viszont így sem siet. De miért?

"Arra próbálja a versenystratégiáját alapozni, hogy ennek a társalgási modellnek kevesebb gyermekbetegsége legyen, mint amikor a ChatGPT november végén kikerült az internetre" - hangzik a válasz Tilesch Györgytől.

A fejlesztés "családfája" úgy néz ki, hogy

  • vannak az úgynevezett tartalomgeneráló mesterséges intelligenciák,
  • ezek egy alágazata a nyelvi modellek (az internetről leszüretelt adatok hozzáférhetősége),
  • ennek még egy alosztálya a társalgási chatbotok. Ez a "generáció" viszont már - a ChatGPT formájában ostromolja a Google-kereső elsőségét is a szakember szerint, ami nem azt jelenti, hogy már ott tart üzletileg, de kinyitotta azt a "kaput", amit a Google üzleti dominanciája határozott meg a "hogyan akarunk keresni" kérdés megválaszolásával.
"A Google kereső megmondta, hogy ha valamit főzni akarunk, hol találjuk hozzá a recepthez a hozzávalókat. A társalgómodellek, az AL-ek viszont megmondják, hogy kell megcsinálni.

Alapvetően ezt ismerték fel a Google-nál. Mindenképpen az lesz az út, hogy ez az új mód beleépül a Google-keresőbe. Természetes nyelven tudunk keresni, és természetes nyelven kapunk egy, a mesterséges intelligencia által összeállított választ, nem húszezer linkből kell összevadászni, hogy mit tekintünk hitelesnek, hanem a mesterséges intelligencia fog úgy viselkedni, mint amikor megkérdezzük a barátunkat valamiről" - vélekedett Tilesch György.

Amire tehát számíthatunk:

  • személyesség
  • gyorsaság
  • pontosság...

"...bár a ChatGPT óta tudjuk, hogy szokott tévedni is, sűrűn, de mindenképpen hozzáférhetővé tesz dolgokat, végtelen mennyiségű információt sűrít fogyasztható mennyiségbe úgy, hogy az segíteni tud nekünk."

Közben viszont mindegyik fejlesztő arra alapozza a technológiáját, amiben jó:

  1. A Microsoft és az OpenAI a ChatGPT-vel abba az irányba ment, hogy az Office-ba vagy a vállalati megoldásaiba minél mélyebben integrálja a mesterségesintelligencia-modelleket.
  2. A Google a keresésben erős: az Android operációs rendszer miatt nagyon sok embernek van egy Google asszisztens a telefonján, aki innentől fogva sokkal értelmesebb válaszokat tud adni, mint amiket eddig tudott.

Tilesch György ismeri azt az amerikai fejlesztőt San Franciscóból, aki a Lambda fejlesztése után azt nyilatkozta, a mesterséges intelligencia életre kelt, érző lénnyé vált.

"Az egyik legnagyobb halálcsapdája most a mesterséges intelligenciának és a laikus hozzáférésnek, hogy most már mindenki el tudja érni a társalgó nyelvi modelleket, az az, hogy

embernek hisszük.

Szerintem ő sem tudta azt megúszni, hogy a saját alkotásába ne szeressen bele. Hiába tudja matematikailag és programozóként, hogy az öntudatra ébredés képtelenség."

Tilesch György azt valószínűsíti, hogy soha nem jutunk el arra a szintre, hogy a mesterséges intelligencia hozza az emberi képességek színvonalát.

"Azon az úton, amelyen vagyunk, nem fogunk tudni eljutni oda organikusan" - fogalmazott.

Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Kapcsolódó hang

A Google is chatbotot fejleszt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018