eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
architectural restoration and insulation of an old wall in a loft and selection of the color swatch - 3d renderingNote: the room does not exist in reality, Property model is not necessary
Nyitókép: archideaphoto/Getty Images

Komoly versenytársai lettek a téglaépületeknek – házpiaci körkép

Családi ház, mobilház, társasház vagy könnyűszerkezetes faház? Az ingatlanárak elszabadulása miatt a szakemberek szerint egyre inkább javasoltak az alternatív technológiák.

A klasszikusnak vagy hagyományosnak tekinthető téglaépítésű házak mellett mára számtalan alternatíva létezik a technológiai fejlődésnek köszönhetően. Vannak mobilházak, konténer- és könnyűszerkezetes házak, gyorsházak – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Sándor Tünde, a VG újságírója, aki minap megjelent cikkében szakértők segítségével járta körbe, hogy miből és hogyan lehet ma építkezni Magyarországon, és hogy mik az előnyei, hátrányai, és mennyire jók energetikai szempontból a különböző épületek.

Az úgynevezett szerelt technológiás házakról kiemelte: méretpontosak, nagy üzemben készülnek robottechnológiával, jól tervezhetők a költségeik, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthetők. A viszonylag újdonságnak számító modulházakkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy elemenként is bővíthetők, illetve szűkíthetők szükség esetén.

A könnyűszerkezetes házakra kitérve megjegyezte, maga a fogalom elavultnak tekinthető, miután a manapság hagyományos technológiával épülő házaknak is már olyan modern építőanyagok lehetnek, hogy azokra is helytálló ezek ismérvei. A mobilházakat úgy kell elképzelni, mint egy lakókocsit, tehát kompletten ki lehet szállítani a közúton, míg a modulházak elemenként vásárolhatók, bővíthetők.

Határ a csillagos ég!

Az újságíró elmondása szerint az alternatív technológiákkal készül épületek energetika, fűtés és hőszigetelés szempontjából felveszik a versenyt a hagyományos téglaépületekkel, sőt, többet is tudhatnak. Egészen rezsimentes, karbantartást hosszú távon sem igénylő kivitelű épületek is vannak már.

Persze ennek megfelelően a négyzetméterárak 500-650 ezer forinttól indulnak – ami egy kulcsrakész, minden követelménynek megfelelő klasszikus családi házra értendő –, és akár az egymillió forintot is meghaladhatják egy minden extrával, hűtő-fűtő berendezéssel, megújuló energiaforrással, okosvezérléssel felszerelt épület esetében. "A határ a csillagos ég" – fogalmazott.

Sándor Tünde arra is kitért, hogy egy-egy alternatív technológiával készült épület nem azért olcsóbb, mert kevesebbet tud vagy mondjuk kevésbé bírja az időjárási körülményeket, hanem a költségek tervezhetősége miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×