INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

fegyver

ukrajna

szankciók

Ukrán tüzérek önjáró löveggel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én.

Nehezítik Ukrajna felfegyverzését az Oroszország elleni szankciók

Infostart

Oroszország a fegyveriparban használt nyersanyagok egyik fő beszállítója.

Tavaly sorban a hetedik éve nőttek a globális fegyvereladások, 2021-ben az emelkedés csaknem 2 százalékos volt – írja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézetre (SIPRI) hivatkozva a vg.hu.

Az ukrajnai háború megnövelte a keresletet, de kínálati oldalon gondot okoz, hogy Oroszország a fegyveriparban használt nyersanyagok egyik fő beszállítója. Mindez gátolhatja az amerikai és európai erőfeszítéseket, hogy újratöltsék hadseregeik készleteit, miután több milliárd dollár összegben küldtek lőszereket és más felszerelést Ukrajnának. Gondok vannak a beszállítói láncban, máig érezhetők koronavírus-járvány nyomán keletkezett zavarok.

A SIPRI szerint

2021-ben a globális fegyvereladások 592 milliárd dollárt (csaknem 230 ezer milliárd forint) tettek ki,

és 1,9 százalékkal emelkedtek a megelőző évhez képest.

A világ vezető fegyvergyártó cégeit felsoroló listát továbbra is amerikai vállalatok uralják.

  • Negyven amerikai cég összesen 229 milliárd dollár forgalmat bonyolított tavaly, mindazonáltal az észak-amerikai térség volt az egyedüli, ahol 0,9 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni a fegyverexportokban 2020-hoz képest.
  • A százas lajstromon 27 európai cég szerepel. A régió fegyverexportja 2020-hoz képest 2021-re összességében 4,2 százalékkal nőtt 123 milliárd dollárra. Csak Franciaország és Olaszország 15 százalékos emelkedést ért el.
  • Az ázsiai és csendes-óceáni térségben működő 21 vállalat 5,8 százalékos növekményt mutatott, s ezzel 136 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket.
  • Oroszországot tekintve hat vállalat szerepel a listán, ezek 17,8 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A SIPRI megjegyezte, hogy az ukrajnai orosz hadműveletet megelőzően széles körű stagnálás jeleit vélték észrevenni az orosz hadiiparban.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Csop
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018