eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The main facade of the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, stands in Budapest, Hungary, on Wednesday, Jan. 15, 2014. Hungarys inflation rate fell to a 43-year low in December on the back of government-mandated energy-price cuts, allowing the central bank to re-evaluate a plan to slow the pace of monetary easing. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Getty Images/Bloomberg

MNB: csökken a hitelezés, de a válság ellenére a bankrendszer stabil

Csökkenő hitelezéssel és a késedelembe kerülő hitelek kisebb mértékű növekedésével számol a Magyar Nemzeti Bank most közzétett Pénzügyi Stabilitási jelentésében.

A magyar bankrendszer stabil, erős tőkehelyzettel, és jelentős likviditási tartalékokkal érkezett a jelenlegi kihívásokkal teli időszakba. A szektor sokkellenálló-képessége megfelelő, likviditása és- tőkehelyzete így az aktuális előrejelzéseknél jóval súlyosabb válsághelyzetet feltételezve is robusztus – összegezte a jelentés bemutatásán a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

"Minden félévben minden stabilitási jelentésben teszteljük a hazai bankokat. A jelenleginél is súlyosabb válsághelyzetet feltételezve is mind a likviditás, mind a tőkehelyzet szempontjából elmondható, hogy a hazai bankszektor döntő része kiállja ezt a próbát." Dancsik Bálint szerint a turbulens gazdasági környezetben tovább nőttek a hitelkockázatok – kiemelten az energiaárakra érzékeny portfóliókban. Az emelkedő kamatkörnyezet, és a háború okozta bizonytalanság miatt

az MNB a háztartási és a vállalati hitelezésben egyaránt a hitelbővülés dinamikájának visszaesésére számít.

A vállalati hitelezést még fenntartja a Széchenyi Kártya Program, de a háztartási hitelezésben ősszel már elindult a csökkenés. Az MNB főosztályvezetője szerint egyértelműen látszódik 2022-ben a harmadik negyedéves visszaesés: a lakáshitelek harminc százalékkal estek vissza az előző év azonos negyedévéhez képest. Ha kifejezetten a szeptemberi adatokat nézzünk, ott már közel negyven százalékos a csökkenés mértéke.

Dancsik Bálint szerint a fogyasztási hitelek között az egyik legfontosabb terméket a babaváró hitelek jelentik, de itt is 27 százalékos a visszaesés. A fogyasztás- és egyéb hitelek esetében is csökkenést láttak, ennek mértéke 17 százalék volt.

A nem teljesítő hitelek aránya kismértékben elmozdult a történelmi mélypontjáról. A lakossági szegmensben 4,2 százalékot, a vállalati szektorban pedig 3,9 százalékot tett ki a félév végére. Az MNB a jelentésében azt is kiszámolta, hogy a lakossági rezsiköltségek megugrása milyen hatással lehet a Hitelintézeti szektor jelzáloghiteleire.

A hitelállományok tíz százalékában érintheti jelentősebben érinti a háztartásokat a "rezsisokk". Ezzel párhuzamosan a hazai hitellel rendelkező kkv-k bedőlési valószínűsége is 2,9-ről 4,7 százalékra növekedhetett a jegybank becslése szerint. Ez a 2022 őszéig megfigyelhető negatív hatások együttes eredményeként történt – összegezte a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

A Portfolio azt írja, a jegybank elemzése szerint az új kormányzati intézkedések idén mintegy

ötszázmilliárd forintot vesznek ki a bankok kasszájából,

ezek közül a csak idén 195 milliárdos terhet jelent a kamatstop. A portál szerint az extraprofitadó 226 milliárd forinttal, a kamatstop-intézkedések 195 milliárd forinttal, a tranzakciós illeték növelése pedig negyvenmilliárd forinttal rontja a jövedelmet.

A kamatstop intézkedés az MNB szerint csökkentheti az érintett adósok törlesztőterheit, de számos káros következménye is van: például gyengíti a monetáris transzmissziót, közvetlen veszteséget eredményez a bankok számára, negatívan hat a hazai pénzügyi kultúrára és indokolatlanul sok előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállaló, változó kamatozású jelzáloghitelek tulajdonosainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×