eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A képviselők egyperces néma felállással emlékeznek Lukáts Miklós (KDNP) elhunyt országgyűlési képviselőre az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az MNB-ről folyt a vita az Országgyűlésben

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítására készül a kormánytöbbség. Az ellenzék leginkább a jegybankelnök újabb fizetésemelését bírálta a parlamenti vitában.

A módosítás megtartja a jegybank függetlenségét, növeli a mozgásterét, elősegíti a költségvetési és a monetáris döntéshozatal szorosabb összhangját, illetve csökkenti az adminisztrációs terheket – mondta expozéjában Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Sajnos arra kell számítanunk, hogy az unió szankciós politikája a jövőben sem fog változni. Tartós védekezésre kell berendezkednünk, el kell hárítanunk a szankciók negatív hatásait, és meg kell küzdenünk azért, hogy az inflációt visszaszorítsuk, a lehető legrövidebb távon ismét egy számjegyűvé tegyük” – mondta a pénzügyminiszter.

A Fidesz vezérszónoka, F. Kovács Sándor kiemelte, hogy a módosítás biztosítja a központi bank megfelelő tőkeellátottságát.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc úgy látja, hogy ezekkel a változtatásokkal még hatékonyabbá válhatnak a jegybanki folyamatok.

A DK-s Varju László szerint a jegybank nem tud eleget tenni a feladatainak és a kormány által okozott problémákat piacellenes döntésekkel akarja orvosolni. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy az MNB sok százmilliárd forintot mentett ki alapítványokba.

Az MSZP-s Vajda Zoltán helyteleníti, hogy a jegybankelnök fizetését ötmillió forintról hatmillióra növelik .

A Momentum vezérszónoka, Bedő Dávid a jegybankot hibáztatja a 21 százalékos inflációért és az élelmiszerek árának 40 százalékos emelkedéséért.

„A Magyar Nemzeti Bank alapokmánya szerint az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ezek alapján bátran kijelenthetjük kimondhatjuk, hogy az MNB képtelen volt ellátni az elsődleges feladatát. Mi sem mutatja jobban a jegybank siralmas teljesítményét hazánkban van Európa egyik legmagasabb inflációs rátája” – mondta Bedő Dávid.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt javasolta, hogy legyen árfolyamcélja a jegybanknak, az alaptörvénybe pedig írják bele a forint értékállóságának védelmét.

A Párbeszéd vezérszónoka, Mellár Tamás úgy fogalmazott, hogy szerinte Matolcsy György jegybankelnök be fog kerülni a tankönyvekbe mint ügyeletes állatorvosi ló, mert nagy hibákat követett el.

A mi hazánk képviseletében felszólaló Apáti István is úgy véli, hogy az MNB elnökének fizetésemelése durván sérti az emberek igazságérzetét.

Az LMP vezérszónoka, Csárdi Antal elképesztőnek vérbő pofátlanságnak és milliók megalázásának minősítette Matolcsy György havi hatmillió forintos járandóságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×