eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Érdekes fordulat: a nagycsaládosok jövedelme emelkedett a leginkább

A Központi Statisztikai Hivatal most közzétett kiadványából az is kiderül, hogy tavaly 2020-hoz képest a legnagyobb mértékben 14,7 százalékkal a nagycsaládosok, tehát a három vagy annál több gyermekes háztartások jövedelme emelkedett.

A tavalyi évben csökkenő ütemben, de tovább nőtt a háztartások jövedelme. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 428 ezer forint volt, ez havi szinten 207 ezer forintot jelent, ami 8,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben – mondta az InfoRádiónak Janák Katalin, a KSH életminőség-statisztikai főosztályvezetője.

A reáljövedelem-növekedés 3,4 százalékos volt. Az egyes háztartástípusok között jelentős eltérések vannak: a gyermektelen háztartások éves jövedelme 1,4-szerese volt a gyermekes háztartásokénak 230 ezer forintos egy főre jutó jövedelemmel, míg a gyerekeseknél ez az érték 167 ezer forint.

Az előző évhez mért növekedés üteme a gyermekesek esetében volt magasabb 2,4 százalékponttal.

Az elemző szerint 2020-hoz képest a legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal a nagycsaládosok, tehát a három- vagy annál több gyermekes háztartások jövedelme emelkedett.

Az egyszülős háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme 161 ezer forint volt egy hónapra vetítve 2021-ben. Janák Katalin megállapította: ez nemcsak az országos átlagnál alacsonyabb, de a gyermekes családokra jellemzőnél is. Ugyanakkor a 8,7 százalékos növekedés – ami az egyszülős háztartások jövedelemét jellemezte – magasabb az országos átlagnál. Tehát valószínűsíthető, hogy évről évre csökken a különbség.

A háztartások vagyonának több mint kétharmadát az ingatlanvagyon tette ki, és közel 20 százalékot képviselt a vállalkozások értéke, illetve csaknem 9 százalékot a pénzügyi eszközöké. Megjegyezte: 2020 végén

a háztartások közel 86 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakott.

Az egyes háztartástípusokat tekintve a legvagyonosabbak a két felnőttből és két gyermekből álló háztartások voltak, átlagosan 50,2 millió forintos nettó vagyonnal rendelkeztek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×