eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

A gyermekes szülők spórolnak a legjobban egy felmérés szerint

Az általános drágulás jövedelmi viszonyoktól függetlenül valamennyi társadalmi csoport tagjait arra ösztönzi, hogy racionalizálják kiadásaikat. Egy kutatásból kiderül, az élet mely területein takarékoskodik leginkább a hazai lakosság.

A Groupama Biztosító friss országos kutatása alapján a hazai lakosság 72 százaléka az élelmiszervásárlásnál és az energiafelhasználásnál spórol a legjobban. Ezt követi 60 százalékkal a "lemondás az éttermi étkezésekről", illetve 55 százalékkal a kultúrára, szórakozásra szánt összegek csökkentése. Szintén sokan spórolnak az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál úgy, hogy nem hívnak mestereket – írja közleményében a Groupama Biztosító.

A válaszadók 87 százaléka az elmúlt hónapokban gyakrabban alkalmazta valamelyik takarékossági megoldást, mint korábban. Ugyanez az arány a gyermekes válaszadók esetében már 92 százalék, tehát

a gyermeket nevelő szülők jobban spórolnak.

Érdekesség, hogy az egyik vezető spórolási területen, a fűtés visszafogásánál a megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy 20-21°C-os nappali szobahőmérsékletet állított be. A magyarok 18 százaléka 19°C, vagy annál alacsonyabb hőmérsékletre tekerte a termosztátot.

A magyarok mindemellett jobban odafigyelnek arra is, hogy meglévő megtakarításaink ne értéktelenedjenek el: tízből hat válaszadó szerint a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontos a megtakarítások értékállóságának megőrzése.

A felmérésben résztvevők csaknem fele kiemelten fontosnak tartja a kockázatkerülést, míg 37 százaléka nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×