eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Itt az utolsó kamatemelés

Az alapkamat keddi emelése után, a csütörtöki tenderen az egyhetes betéti rátát is 125 bázisponttal 13%-ra emelte az MNB.

Azonban a jelek szerint ez lehetett az utolsó kamatemelés a jelenlegi ciklusban, a Monetáris Tanács ezentúl más eszközökkel szigorítana - írja a portfolio.hu.

Ezzel a lépéssel az MNB összhangba hozta az alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintjét. A jegybank kedden már bejelentette, hogy a mostani lépéssel lezárja a 15 hónapos kamatemelési ciklust, melynek során összesen 1240 bázisponttal emelték a rátát. A jövőben elképzelhető még további szigorítás a monetáris kondíciókban, de már elsősorban a likviditás csökkentésén keresztül.

A piac egyelőre egyértelműen negatívan fogadta a kamatemelések leállítását, hiszen az utóbbi két napban a forint érezhetően gyengült, ma reggel már történelmi mélypontja közelében volt az euróval szemben. A befektetők számára elsősorban az emelések hirtelen leállása volt meglepő, hiszen a régiós jegybankok ugyan már sokkal alacsonyabb kamatszintek mellett megálltak, de az MNB eddig nagyon fogadkozott, hogy amíg nem látszik a fordulat az inflációban, addig emelnek tovább.

Márpedig a portfolio.hu szerint, fordulat egyelőre nem látszik. A jegybank pedig úgy véli, hogy már a monetáris politika hatáskörén kívül eső tényezők okozzák a további pénzromlást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×