eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Itt az utolsó kamatemelés

Az alapkamat keddi emelése után, a csütörtöki tenderen az egyhetes betéti rátát is 125 bázisponttal 13%-ra emelte az MNB.

Azonban a jelek szerint ez lehetett az utolsó kamatemelés a jelenlegi ciklusban, a Monetáris Tanács ezentúl más eszközökkel szigorítana - írja a portfolio.hu.

Ezzel a lépéssel az MNB összhangba hozta az alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintjét. A jegybank kedden már bejelentette, hogy a mostani lépéssel lezárja a 15 hónapos kamatemelési ciklust, melynek során összesen 1240 bázisponttal emelték a rátát. A jövőben elképzelhető még további szigorítás a monetáris kondíciókban, de már elsősorban a likviditás csökkentésén keresztül.

A piac egyelőre egyértelműen negatívan fogadta a kamatemelések leállítását, hiszen az utóbbi két napban a forint érezhetően gyengült, ma reggel már történelmi mélypontja közelében volt az euróval szemben. A befektetők számára elsősorban az emelések hirtelen leállása volt meglepő, hiszen a régiós jegybankok ugyan már sokkal alacsonyabb kamatszintek mellett megálltak, de az MNB eddig nagyon fogadkozott, hogy amíg nem látszik a fordulat az inflációban, addig emelnek tovább.

Márpedig a portfolio.hu szerint, fordulat egyelőre nem látszik. A jegybank pedig úgy véli, hogy már a monetáris politika hatáskörén kívül eső tényezők okozzák a további pénzromlást.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×