eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

Seregdi László: a magyar bankok válságállók

A 2008-as válság után új eszközökkel és szabályozókkal készültek fel a pénzintézetek a kockázatok kivédésére, a hazai és az európai bankok válságállósága jelentősen javult ennek köszönhetően, az elmúlt 10 évben. Egyebek közt erről beszélt az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tanácsadója.

A bankrendszer működésének szabályozását mindig a válságok fejlesztik - kezdte nyilatkozatát Seregdi László. Ez volt a helyzet tulajdonképpen 2008-ban is, amikor egy nagyon jelentős, globális válság rázta meg a pénzügyi szektorokat.

Ezt követően, a szabályozó hatóságok olyan változtatásokat vezettek be, melyekkel meggátolhatják, hogy a jövőben hasonló válságok alakuljanak ki - magyarázta az MNB tanácsadója. Példaként említette, hogy kialakították a makroprudenciális felügyelet kereteit és létre hoztak egy olyan felügyeleti hatóságot, amely rendszerszinten figyeli a kockázatokat és próbálja azokat elhárítani.

Seregdi László ehhez hasonlóan jelentős lépésnek nevezet azt is, hogy a bankrendszerben szigorították a szavatolótőke szabályokat, bevezették a tőkeáttételi rátát, illetve a rendszerkockázatú bankoknak magasabb tőkekövetelményeket írtak elő.

Az MNB felügyeleti tanácsadója szerint az is lényeges változás, hogy 2008 óta jelentősen szigorodtak a bankok likviditására vonatkozó szabályok. Ennek értelmében olyan mutatószámokat kell teljesíteni, amik garantálják, hogy a pénzintézet folyamatosan fizetőképes maradjon.

A bank szakember ugyancsak kiemelte az úgynevezett hatósági, szanálási eszköztár bevezetését. Ennek az a célja, hogyha egy pénzintézet bajba kerül, akkor olyan szanálási eszközöket lehessen alkalmazni, amelyek biztosítják a bank további működését - nyilatkozta Seregdi László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×