eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Glendale, 2018. április 7.Alumínium italosdobozok egy fémhulladékot újrahasznosító telepen, a kaliforniai Glendale-ben 2018. április 6-án. Egy nappal korábban Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumtermékek kínai importjára 50 milliárd dollár értékben kirótt vámemelést további 100 milliárd dollár importértékkel növelte meg, miután Kína az eredeti intézkedésre tett ellenlépésként is összeállított egy 50 milliárd dollár értékű, vámmal sújtandó listát amerikai importcikkekből. Az amerikai-kínai kereskedelmi viszony feszültsége miatt jelentős gyengüléssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MIKE NELSON

Vége a garamszentkereszti alumíniumfeldolgozónak

A magas energiaárakra reagálva végleg leállítja gyártását a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, a Slovalco szeptembertől - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a vállalat közlésére hivatkozva szerdán.

Az alumíniumfeldolgozó leállításáról szóló végső döntést kedden este hozták meg a gyár részvényesei, a Norsk Hydro és a Penta Investments, terveik szerint a gyártás leállítása szeptemberben kezdődik meg.

A gyár vezetése a villanyáram, illetve az emissziós engedélyek rendkívül magas áraira hivatkozva hozta meg a döntést. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az energiaigényes ipari ágazat nem kapott elégséges kompenzációs támogatást az állam részéről. A vállalat az említett okok miatt már az év eleje óta visszafogta termelését, jelenleg a gyártókapacitás 60 százalékán termel.

"Ha a Slovalco az idei évet követően is folytatná a gyártást, az a jelenlegi körülmények mellett jelentős anyagi veszteségekhez vezetne" - mondta Ola Saeter, a Slovalco igazgatótanácsának elnöke, akinek kijelentését a szlovák hírügynökség idézte.

A gyártás leállításáról a vállalat vezérigazgatója, Milan Vesely a TASR-nek nyilatkozva azt mondta: a Slovalco több szlovákiai és európai vállalat kulcsfontosságú alumíniumbeszállítója, a gyártás leállításával ezek a vállalatok a jövőben külföldi, például kínai és orosz importra szorulnak majd.

A Garamszentkereszten (Ziar nad Hrnom) működő, több mint 70 éves múltra visszatekintő gyár a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, egyidejűleg a besztercebányai megye egyik legnagyobb munkáltatója. A Slovalco gyártásának leállítása 300 alkalmazottat, valamint a beszállító hálózatban további több mint ezer munkavállalót érint.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×