INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

rezsicsökkentés

árak

közlemény

Duplán drágulhat a gáz a rezsicsökkentés módosításával ősszel

Duplán drágulhat a gáz a rezsicsökkentés módosításával ősszel

Infostart

A nagycsaládos kedvezményről szóló közleményből derült ki ez a részlet. Ahogy megyünk bele a télbe, úgy lehet egyre fájdalmasabb a gázszámla az érintetteknek.

Egy friss kormányzati közlemény alapján nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, írja a Portfolio.hu. Miután július 21-én megjelent a kormány.hu cikke, és Kijöttek az átalakított rezsicsökkentés részletei, most kiderült, ez a periódus az ár szempontjából két részre oszlik. Így kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett.

A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről is megjelent egy kormányrendelet, mely lényegében összevezeti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait: három gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3 jár.

A nagycsaládosoknak járó kedvezmény alapján a jogosult háromszázezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium figyelemfelhívó jelleggel külön közleményt is kiadott a lehetőség igénylésének szabályairól. Ebben leírták, nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik.

A közlemény szerint

Augusztusban és szeptemberben 732,4 forint, októberben, novemberben és decemberben 752,5 forint lesz a lakosság számára a földgáz piaci ára. Eszerint

éves szinten a 1729 köbméternél többet fogyasztóknak júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés, majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is lesz 752,5 forintra szeptemberről októberre.

Mindez várhatóan csak azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél is több gázt fogyasztanak.

Nem újdonság, hogy augusztus és december között nem lesz egységes az átlagfogyasztás feletti részre a gázár. A kormány viszont a rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor csak köbméterről beszélt, és nem emelte ki, hogy augusztus és december közötti időszakban kétféle köbméteralapú gázár jön.

A rezsicsökkentés módosításáról szóló kormányrendelet rögzíti, hogy a jövő év első hónapjaira érvényes "lakossági piaci árat" az addig kialakuló gázárak függvényében, karácsony körül határozza meg az Energiahivatal. Ha addig a téli gázválság miatt tovább emelkednének a tőzsdei gázárak és magyar állam gázbeszerzési költségei, akkor elképzelhető, hogy 752 forintnál is jóval magasabb árat szabnak átlagfogyasztás feletti rész esetén.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018