eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Duplán drágulhat a gáz a rezsicsökkentés módosításával ősszel

A nagycsaládos kedvezményről szóló közleményből derült ki ez a részlet. Ahogy megyünk bele a télbe, úgy lehet egyre fájdalmasabb a gázszámla az érintetteknek.

Egy friss kormányzati közlemény alapján nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, írja a Portfolio.hu. Miután július 21-én megjelent a kormány.hu cikke, és Kijöttek az átalakított rezsicsökkentés részletei, most kiderült, ez a periódus az ár szempontjából két részre oszlik. Így kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett.

A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről is megjelent egy kormányrendelet, mely lényegében összevezeti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait: három gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3 jár.

A nagycsaládosoknak járó kedvezmény alapján a jogosult háromszázezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium figyelemfelhívó jelleggel külön közleményt is kiadott a lehetőség igénylésének szabályairól. Ebben leírták, nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik.

A közlemény szerint

Augusztusban és szeptemberben 732,4 forint, októberben, novemberben és decemberben 752,5 forint lesz a lakosság számára a földgáz piaci ára. Eszerint

éves szinten a 1729 köbméternél többet fogyasztóknak júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés, majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is lesz 752,5 forintra szeptemberről októberre.

Mindez várhatóan csak azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél is több gázt fogyasztanak.

Nem újdonság, hogy augusztus és december között nem lesz egységes az átlagfogyasztás feletti részre a gázár. A kormány viszont a rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor csak köbméterről beszélt, és nem emelte ki, hogy augusztus és december közötti időszakban kétféle köbméteralapú gázár jön.

A rezsicsökkentés módosításáról szóló kormányrendelet rögzíti, hogy a jövő év első hónapjaira érvényes "lakossági piaci árat" az addig kialakuló gázárak függvényében, karácsony körül határozza meg az Energiahivatal. Ha addig a téli gázválság miatt tovább emelkednének a tőzsdei gázárak és magyar állam gázbeszerzési költségei, akkor elképzelhető, hogy 752 forintnál is jóval magasabb árat szabnak átlagfogyasztás feletti rész esetén.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×