eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tanszereket válogat a szeptember eleji iskolakezdésre készülve egy kislány egy belvárosi papír-írószer szaküzletben Budapesten 2018. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tanévkezdés: mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a családoknak

Havonta tíz százalékkal nőtt a papíripari termékek ára az első fél évben.

Havonta 10 százalékos drágulás volt az idei első fél évben a magyarországi papíriparban, ahogy a tavalyi év második felében is, valószínűsíthető, hogy most tetőzik az áremelkedés, és a következő hónapokban már jóval szerényebb lesz a drágulás üteme – mondta a VG-nek a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: az ágazat viszonylag jó fél évet zárt. Orgován Katalin meglátása szerint a jelenlegi inflációs környezetben mindenki elfogadóbb a drágulásokkal szemben.

A gyermeket nevelő családok drága iskolakezdéssel számolhatnak,

a füzeteket és egyéb papíripari termékeket 40-50 százalékkal drágábban tudják majd megvásárolni,

mint az év elején, és a nem papír jellegű irodaszerek esetében is 30 százalékos áremelkedéssel lehet számolni. Ennek oka, hogy főként importtermékek tartoznak a kategóriába, amelyeket az árfolyamváltozás és a szállítási költségek emelkedése is érint.

A szakember tájékoztatása szerint az ofszetpapír (mázolatlan, könyvekhez, használati utasításokhoz használt papír) ára nőtt legjobban az elmúlt időszakban, és a kereslet is emelkedett iránta, míg a műnyomó (magazinokhoz, marketingkiadványokhoz használt) papír iránt némiképp visszaesett a kereslet, így némi árkorrekció is tapasztalható.

De miért?

A papír drágulása mögött több ok húzódik, egyrészt a járvány alatt ugrásszerűen megnőtt az online rendelések száma, s ezzel együtt a csomagolóanyagok iránt is óriási lett a kereslet. Továbbá egyre több országban száműzik az egyszer használatos műanyagokat, amelyeket sok esetben papírtermékekkel váltanak ki. Ezenfelül nőttek a kínai szállítási költségek, ezért kevesebb import érkezik onnan, ami bizonyos termékek esetében átmeneti hiányt okozott, és az onnan érkező import kiesését európai beszállítóktól kellett pótolni. Az orosz–ukrán konfliktus csak tovább rontotta a helyzetet. Mivel a papír és annak alapanyaga importtermék a forint-euró árfolyam is elkerülhetetlenül érinti a szektort, és mivel a nyomdaipar erősen energiaigényes, az energiaárak is közrejátszanak a drágulásban.

A szakember szerint az év második felében még lesz drágulás a nyomdaiparban, de elsősorban nem a cellulóz vagy a papír miatt, hanem az energiaár- és az árfolyamváltozás miatt.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×