eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Ismét lejtőre került a magyar fizetőeszköz

Szerda reggel 400 felett kezdi a kereskedést a forint az euróval szemben azt követően, hogy kedden a Monetáris Tanács újabb 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte az alapkamatot.

Szerda délelőttre 404-ig gyengült a forint, ami 0,7 százalékkal magasabb a kedd esti árfolyamnál.

A régióban a lengyel zloty 0,3 százalékkal gyengült ma, míg a cseh korona egyelőre stagnál az euróval szemben. Egy órával korábban a dollár 397,3-nál járt, míg az angol font 479 forintba került.

A magyar deviza kedden gyengült vissza a 400-as lélektani határ fölé annak ellenére, hogy az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte az alapkamatot és a délutáni háttérbeszélgetésen kifejezetten erős hangot ütött meg Virág Barnabás alelnök – emlékeztet a Portfolio.

A gazdasági oldal szerint a befektetőket most jobban aggasztja a monetáris politikánál a 200 euró feletti világpiaci gázár, ami automatikusan rontja a magyar külkereskedelem és a fizetési mérleg egyenlegét. Vagyis az emelkedő nyersanyagárak magasabb egyensúlyi forintárfolyamot indokolnak, emiatt nem tud jelentősen erősödni a magyar fizetőeszköz.

Szerdán a befektetők elsősorban a Fed döntésére figyelnek, a magyar idő szerint este érkező bejelentés elsősorban az euró–dollár árfolyamra lehet hatással, de azon keresztül a forintra is hatással lehet – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×