eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József
Görögdinnye Jászapátiban 2020. július 16-án. Országszerte megkezdődött a görögdinnye-szüret, idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Jó szezonnak néz elébe az egyik nagy kedvenc gyümölcsünk

Ha az időjárás meleg marad szeptemberig, kiváló minőségben lesz elérhető a magyar dinnye a hazai piacokon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

Mártonffy Béla tájékoztatása szerint egyelőre nem tudják magyar terménnyel ellátni a teljes hazai piacot. Van ugyanis egy új technológiai terület: már nemcsak fóliával fedett alagútban, hanem fóliaházban is zajlik a termesztés, igaz, csak kis mennyiségben, de ennek még szüksége van legalább tíz napra, hogy megjelenjen a piacon. Sárgadinnyéből viszont már nagyobb mennyiséget is tudnak fólia alól a piacra vinni – tette hozzá.

Az elmúlt két-három évhez képest, amikor az időjárás nagyon „megviccelte” a dinnyetermelőket és a fogyasztókat is, idén egy nagyon jó szezonnak nézhetünk elébe – emelte ki a NAK országos kertészeti osztályának vezetője –, hiszen jó volt az időjárás, emiatt pedig jól fejlődtek a növények. A kamara összességében

normál termés mellett nagyon jó minőségre számít.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a dinnyének nemcsak akkor kell a jó idő, amikor terem, hanem amikor fogyasztják, hideg időben ugyanis nem veszik az emberek. „Tehát tulajdonképpen egy több ismeretlenes egyenlet a dinnyetermelés, de nagyon jó szezonra számítunk” – ismételte meg.

Miután kitolódtak a termőtájak és a fajtaszortiment is, júliustól egészen szeptember közepe-végéig lehet számítani Magyarországon jó minőségű magyar dinnyére – zárta szavait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×