eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

A 6. legnagyobb GDP-növekedést produkálta Magyarország

A magyar adat felfelé húzta az átlagot.

5,6 százalékkal nőtt az Európai Unió GDP-je az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 8 százalékos magyar mutató felfelé húzta az uniós átlagot, sőt, az itteni növekedés volt az egyik legnagyobb az egész EU-ban – írta az Eurostat adatai alapján a hvg.hu. Csak öt ország volt, ahol nagyobb növekedést mértek: a portugál 11,9, az ír 11,3, a szlovén 9,6, a lengyel 9,2, valamint az osztrák 8,7 százalékos adat jobb a magyarnál. Az EU legnagyobb gazdaságai közül a német 3,8, a francia 4,5, az olasz 6,2, a spanyol pedig 6,4 százalékkal nőtt.

Az EU minden országából nincs még meg a májusi inflációs adat, ezért egyelőre csak azt tudjuk biztosan mondani, hogy a magyar 10,7 százalékos mutató az eurózónáénál jóval magasabb, utóbbi ugyanis 8,1 százalékos. Az eurózóna tagállamai közül Észtország (20,1 százalék), Litvánia (18,5), Lettország (16,4) és Szlovákia (11,8) inflációja nagyobb a magyarnál.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán egy ábrán is megosztotta a GDP-adatokat, hozzátéve, hogy azon dolgoznak, hogy a háború és a szankciók ellenére növekedési pályán tartsák a magyar gazdaságot és megőrizzék az elért eredményeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×