INFORÁDIÓ
2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

kacsa

lúd

liba

szabó bálint

Tetszhalott állapotba került a víziszárnyas-ágazat

Tetszhalott állapotba került a víziszárnyas-ágazat

Infostart / InfoRádió

Idén eddig háromszor fektette két vállra a madárinfluenza a lúd- és kacsahústermelést, ennek tetejébe jött egy érdek-képviseleti belső botrány.

A madárinfluenza megjelenése miatt válságos helyzetbe került a hazai víziszárnyas-ágazat, a vágóhidak többségét is kénytelenek leállítani, ezért a termelők megélhetése is veszélybe kerülhet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke.

"A legfontosabb probléma, hogy az elmúlt fél évben már háromszor tarolta le a komplett ágazatot a madárinfluenza, állnak a termelők, állnak a vágóhidak, a kacsa- és libahústermelők pedig gyakorlatilag munka nélkül maradtak. Ez a vágóhidak esetében több száz munkanélkülit jelent" – ecsetelte Szabó Bálint.

A termelést illetően a Dél-Alföldet érinti a legsúlyosabbak a probléma, gyors javulásra pedig nem lehet számítani, a leállás alsó hangon több hónapos, szeptember előtt nem indul újra vágóhíd.

A termelői telephelyek közül mintegy 150-en igazolták madárinfluenza létét, kétmilliós állomány leölésére került sor, munkahelyeket ezres nagyságrendben érint a vész, ennyi család van bajban.

Hogy kértek-e segítséget a kormánytól, arról elmondta, a kormányzat eddig elzárkózott a kommunikációtól, Szabó Bálint szerint azért, mert a kormányálláspont alapján "nincs legitim vezetője a termelői közösségnek".

"Ez most változott, de az új vezetést a Baromfi Terméktanács nem fogadja el, gyakorlatilag megint belső, ágazati széthúzás miatt tartunk ott, hogy a kormányzattal sem sikerült megkezdeni a párbeszédet."

A helyzet új szintre lép, a következő héten az ország több pontján demonstrációkat szerveznek, "innen nincs hová hátrálni" – fogalmazott Szabó Bálint.

Nyitókép: Pixabay.com,

Kapcsolódó hang

Víziszárnyas ágazat krítisben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018