eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com,

Tetszhalott állapotba került a víziszárnyas-ágazat

Idén eddig háromszor fektette két vállra a madárinfluenza a lúd- és kacsahústermelést, ennek tetejébe jött egy érdek-képviseleti belső botrány.

A madárinfluenza megjelenése miatt válságos helyzetbe került a hazai víziszárnyas-ágazat, a vágóhidak többségét is kénytelenek leállítani, ezért a termelők megélhetése is veszélybe kerülhet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke.

"A legfontosabb probléma, hogy az elmúlt fél évben már háromszor tarolta le a komplett ágazatot a madárinfluenza, állnak a termelők, állnak a vágóhidak, a kacsa- és libahústermelők pedig gyakorlatilag munka nélkül maradtak. Ez a vágóhidak esetében több száz munkanélkülit jelent" – ecsetelte Szabó Bálint.

A termelést illetően a Dél-Alföldet érinti a legsúlyosabbak a probléma, gyors javulásra pedig nem lehet számítani, a leállás alsó hangon több hónapos, szeptember előtt nem indul újra vágóhíd.

A termelői telephelyek közül mintegy 150-en igazolták madárinfluenza létét, kétmilliós állomány leölésére került sor, munkahelyeket ezres nagyságrendben érint a vész, ennyi család van bajban.

Hogy kértek-e segítséget a kormánytól, arról elmondta, a kormányzat eddig elzárkózott a kommunikációtól, Szabó Bálint szerint azért, mert a kormányálláspont alapján "nincs legitim vezetője a termelői közösségnek".

"Ez most változott, de az új vezetést a Baromfi Terméktanács nem fogadja el, gyakorlatilag megint belső, ágazati széthúzás miatt tartunk ott, hogy a kormányzattal sem sikerült megkezdeni a párbeszédet."

A helyzet új szintre lép, a következő héten az ország több pontján demonstrációkat szerveznek, "innen nincs hová hátrálni" – fogalmazott Szabó Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×