eur:
393.32
usd:
367.58
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Érkező utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszaporodhatnak a késések és járattörlések Európa repterein

A légi közlekedés járványt követő talpra állását most a munkaerőhiány nehezíti.

Idén már megközelítheti, de akár meg is haladhatja a járvány előtti szintet az európai repülőterek utasfogalma a nyári csúcsidőszakban. A kedvező várakozásokat ugyanakkor beárnyékolja a kontinens repülőterein kialakult, minden eddiginél súlyosabb munkaerőhiány – írja a magyarnemzet.hu.

A koronavírus-járvány megjelenése, majd a járvány elleni korlátozások a légi forgalomban okozták az egyik legnagyobb visszaesést. A repterek ezért jelentősen csökkentették kapacitásaikat, ezzel együtt több ezer munkavállalót bocsátottak el.

A korábbi várakozásokat ugyanakkor jelentősen meghaladta az utasforgalom gyors növekedése. Noha ez összességében kedvező, a légi kikötők kapacitása nem tud lépést tartani a kereslettel, és szinte lehetetlen kihívásnak bizonyul munkaerőt toborozni a több tízezer betöltetlen álláshelyre. A kapacitáshiány miatt

az európai repterek kétharmada járatkésésekkel számol a nyári hónapokban, de a járatkimaradások is gyakoribbá válhatnak.

A lap a többi között megjegyzi, hogy hiába magas az egyes európai országokban a munkanélküliség, az alacsony keresetű és hosszú munkaidőt kínáló álláshelyek feltöltése mindenhol óriási kihívást jelent. A repülőtereknek ráadásul komoly konkurenciája a szintén talpra álló turizmus és a vendéglátás munkaerőigénye.

A repülőtéri betöltetlen pozíciók ráadásul nem túl kecsegtetők: elsősorban a földi kiszolgálók keresete alacsony, a munkaidő hosszú és rugalmatlan, rosszak a munkakörülmények, s más ágazatok munkavállalóihoz képest alacsonyabb szociális védelemben részesülnek. Mindez a szolgáltatás színvonalára is rossz hatással van.

Az ágazatban működő vállalkozások és az érdekképviseletek arra figyelmeztetnek, a munkaerőhiány következményeképp megszaporodhatnak a késések, a járattörlések vagy a járatok átirányítása más repülőterekre. A legnagyobb légi kikötőkben mindennapossá válhat a lassú ügyintézés és a hosszas sorban állás is. A reptereken kialakult káosz lassítja a turizmus visszaállását a járvány előtti szintre, mivel sokakat eltántorít a repüléstől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×