eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy
Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

Tisztázták a töltőállomásoknak járó állam segítség részleteit

A kormány döntött a kis benzinkutak támogatásáról a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében, az erről szóló rendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a kormány „megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét” hat intézkedést hozott a megsegítésükre. Erről korábban György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára tájékoztatott közösségi oldalán.

A szombati napon megjelent rendelet szerint hiteltörlesztési moratóriumot vehet igénybe május 15-ig az az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, amely hatósági áras terméket forgalmaz, üzemszünetet nem hirdet, amely legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást működtet, és amelynek az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevétele nem haladta meg a 2021. évben az 50 000 000 000 forintot – idézi a Magyar Közlönyben megjelenteket a Portfolio.

A fentieken túl elengedik a szociális hozzájárulási adót január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig, valamint rendelkeztek arról is, hogy a bérbeadó a bérleti díj 2022. március, április és május hónapokra eső részét nem követelheti a bérlőtől

  • az állam vagy a helyi önkormányzat, vagy
  • az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság

tulajdonában lévő helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés alapján, ha a bérlő üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, és a helyiségben üzemanyagtöltő állomás működik. A bérbeadó a tulajdonában lévő, az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetővel fennálló bérleti szerződést egyoldalúan nem módosíthatja vagy mondhatja fel 2022. május 15-ig.

A rendelet szerint – miként azt csütörtökön az ITM állatitkára is ismertette – a kis kutak kötelesek biztosítani a motorkerékpár, quad, segédmotoros kerékpár, motoros tricikli és mopedautó, továbbá személygépkocsi, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, traktor és mezőgazdasági erőgépek töltését.

A rendeletben ismertetik, teszi végül hozzá a gazdasági lap, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés bekezdése szerinti állami támogatást tartalmaz. Mindezek mellett az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti, a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő jövedéki kiskereskedő mentesül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. évre vonatkozó határozatában jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 25 százalékának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×