eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Pénzbeli támogatást is ad a kormány a kis benzinkutaknak - itt a megállapodás

És további kedvezményeket is kapnak - a részleteket az innovációs tárca államtitkára ismertette közösségi oldalán.

A kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kis benzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében – tudatta közösségi oldalán az innovációs tárca államtitkára.

György László a facebookos videójában emlékeztet, hogy a kis benzinkutakkal több körben tárgyalásokat folytattak az elmúlt hetekben. A tárgyalások eredménye az a kis benzinkutatkat célzó konszenzusos javaslatcsomag, amelyről a csütörtöki napon a kormány döntést hozott – tette hozzá ismertetve az intézkedéseket, amik a következők:

A kormány egyrészt megerősítette az egy héttel ezelőtt meghozott hat azonnali intézkedést, a csütörtöki döntés értelmében pedig

a kis benzinkutaknak az üzemanyagárstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást nyújtanak három hónapra.

Az ITM államtitkára szerint fontos, hogy mindezt nem ingyen adják: azt várják el cserébe, hogy a kis benzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ezen idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg a munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság – vélekedett.

A további intézkedéseket is ismertette György László:

  • a kormány elengedi az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára három hónapra.
  • Továbbá biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutaknak csak a személygépjárműveket, motorkerékpárokat és a mezőgazadsági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálnikuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokonat és buszokat nem.
  • Az állami és önkormányzati ingatalnban működő üzemanyagtöltő állomásokat mentesítik a bérletidíj fizetési kötelezettség alól 2022 március, április és május hónapokra.

„Mindezt azért tesszük – ismételte meg a videóban György László –, mert a kormány számára fontos a magyar családok ellátási biztonsága, és fontos, hogy amennyire lehetséges, megvédjék őket a külföldről begyűrűző áremelkedésekkel szemben.”

A fent említett, korábban ismertetett hat pont:

  • hitelmoratórium a kis kutaknak,
  • az üzemanyag díját képező „készletezési díj” elengedése (körülbelül 5 forint literenként),
  • szocho elengedése május 31-ig a 4 fősnél kisebb benzinkutak esetében,
  • a Magyar Falu Programból a 10 fősnél kisebb kutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatásintenzitással (egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány), a szolgáltatás 24 órássá alakítható,
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretei közt,
  • külföldi beszerzésű energia utáni adó elengedése.

A Független Benzinkutak Szövetsége közleményben reagált,

megerősítve az államtitkár szavait.

Mint olvasható: „Kijelentjük, hogy korábbi nyilatkozatainknak megfelelően támogatjuk a családok megsegítését célzókormányzati lépéseket, és nagy örömünkre szolgál, hogy a konstruktív légkörű tárgyalásokat követő korrekt kormánydöntés nyomán a mi, és alkalmazottjaink családja is bekerülhetett ebbe a kőrbe.”

Külön kiemelik, hogy a VOSZ kezdeményező támogatása, és a MÁSZ támogató konstruktivitása feltétlenül szükséges volt a megállapodás létrejöttéhez, önzetlen, segítő munkájukat ezúton is köszönik.

Az FBSZ célja, hogy a hazánkban található mintegy 1000 független benzinkút számára szakmai egyeztető fórumot biztosítson, és segítse jogos, közös érdekeik érvényesítését, valamint, hogy ennek érdekében fenntartsák a kormánnyal kiépített, eredményesen működő kapcsolatot – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×