eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mark Zuckerberg, chief executive officer and founder of Facebook Inc., laughs during the Silicon Slopes Tech Summit in Salt Lake City, Utah, U.S., on Friday, Jan. 31, 2020. The summit brings together the leading minds in the tech industry for two-days of keynote speakers, breakout sessions, and networking opportunities. Photographer: George Frey/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: George Frey/Bloomberg via Getty Images

A Facebook belemenne a kilencvenmilliós bírságba

Egy csaknem 10 éve húzódó pereskedés végére tehet pontot a Meta.

Mark Zuckerberg cége beleegyezett abba, hogy 90 millió dollárt fizet azért, mert azután is nyomon követte a felhasználók internetes tevékenységét, miután kijelentkeztek a platformról. A megegyezésre vonatkozó javaslatot helyi idő szerint hétfőn késő este nyújtották be, a bírósági jóváhagyás azonban még hátravan. Amennyiben a törvényszék is szentesíti a megállapodást, úgy az bekerülne a valaha volt 10 legnagyobb adatvédelemmel kapcsolatos csoportos peres egyezség közé – írja a Business Insiderre hivatkozva a Világgazdaság.

A per 2012-ben vette kezdetét. A vád szerint a Facebook 2010 áprilisa és 2011 szeptembere között súlyosan megsértette a hatályos adatvédelmi és lehallgatási törvényeket azzal, hogy beépülő modulok segítségével olyan sütiket tárolt, amelyek nyomon követik a felhasználók Like-gombokat tartalmazó, harmadik féltől származó weboldalakon tett látogatásait is. Bár a közösségimédia-platform a felhasználók engedélyével követhette őket, amíg be voltak jelentkezve – ez szerepelt az apró betűs felhasználási feltételekben, amelyeket a falhasználók többsége nem olvas el –, de azt ígérte, hogy a kijelentkezés után abbamarad ez a tevékenység.

A 90 millió dolláros kártérítési összeg kifizetése mellett a Facebooknak törölnie kell valamennyi, ezzel a módszerrel összegyűjtött adatot.

„Az évtizedes ügyben való megegyezés a közösségünk és a részvényeseink érdekeit szolgálja. Örülünk, hogy végre lezárhatjuk” – közölte a Meta szóvivője. A vállalat egyúttal továbbra is tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

A per történetéhez hozzátartozik, hogy 2017-ben elutasították a keresetet – jegyzi meg a gazdasági portál. Akkor egy szövetségi bíró szerint a felperesek nem tudták bizonyítani, hogy a Facebook eljárása ütközött volna a magánélethez való joggal, sem azt, hogy emiatt gazdasági kárt szenvedtek volna. Ugyanakkor 2020-ban egy szövetségi fellebbviteli bíróság újranyitotta az ügyet, arra hivatkozva, hogy ilyen helyzetben is keletkezhet gazdasági kár. A Facebook akkor megpróbálta elérni, hogy a legfelsőbb bíróság foglalkozzon az üggyel, de az elutasította a kérést, így a szövetségi fellebbviteli bíróság döntése érvényben maradt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×