eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Happy family with two children going on holiday, wearing face masks at the airport.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Beszédesek a hazai utazási irodák vagyoni biztosítékai

A nagyobbak már fellendülésre készülnek, a kisebbek inkább kivárnak.

Az utazási irodai szektor szereplői még mindig óvatos várakozásokkal tekintenek a 2022-es nyári szezon elé, bár éppen a járványhelyzet okozta kiszámíthatatlanság az, ami miatt többen választják az utazási irodákat, ahelyett, hogy egyénileg állnának neki megszervezni útjukat – mondta a napi.hu-nak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

A portál megnézte a 2022-re leadott vagyoni biztosítékok összegét, és ebből kettős kép rajzolódik ki: a nagyobb, több milliárdos bevétellel rendelkező utazási irodák komoly biztosítékkal vágnak neki az évnek, többen már a járvány előtti, 2019-es szintet is elérték, a kisebbek viszont a korábbi évekhez képest elenyésző összegről adtak le jelentést.

A vagyoni biztosíték arra szolgál, hogy ha az utazási iroda nem tud teljesíteni, mert például csődbe megy, akkor legyen miből visszafizetni a már lekötött utakat. Egy másik, kisebb összeg a hazaszállítás költségeit kell, hogy fedezze. A vagyoni biztosíték összegét a nettó árbevételhez kötik, és minél összetettebb szolgáltatást kínál egy cég, annál magasabb az az arány, amelyet félre kell tennie arra az esetre, ha beütne a baj.

  • Ha egy iroda belföldön utaztat, akkor az ebből a tevékenységből származó bevételének 3 százalékát, de legalább 500 ezer forintot kell "tartalékolnia".
  • Ha az iroda külföldi utakat szervez, akkor a biztosíték már az ebből származó bevételének 12 százaléka, de legalább 5 millió forint.
  • Ha a szállítást is az iroda intézi, akkor a bevétel 12 százaléka és legalább 7 millió forint lesz a biztosíték összege.

A legnagyobb összeget, a nettó árbevétel 20 százalékát, de legalább 50 millió forintot azoknak az irodáknak kell felmutatniuk, amelyek charterjáratokat üzemeltetnek, illetve a bevételük legalább 25 százalékát garantált – nem lemondható – szerződések adják.

Az olyan nagy irodák, mint az IBUSZ vagy a Sun & Fun már annyi biztosítékot tettek le, mint 2019-ben, és közel annyit, mint 2020-ban, de például az Orex Travel az elmúlt 5 év legmagasabb biztosítékával vág neki 2022-nek. A Kartago Tours és az Anubis Travel még nem számít a pandémia előtti forgalomra, de a tavaly év eleji biztosítéknál magasabb összegről rendelkezett.

A bevételük 12 százalékára kötelezett irodák többsége a tavaly év eleji biztosítékánál is kisebb összeggel indította az évet. Közülük az egyik legjelentősebb szereplő, a Fehérvár Travel például több mint 44 százalékkal kisebb összegre között szerződést, de a Tensi is közel negyedével csökkentette azt. A nagyobbak közül a Platinum Travel és az Araamu Travel a kivétel, ahol magasabb a biztosíték, mint tavaly év elején.

Molnár Judit szerint látható egy koncentráció az utazási irodák piacán, már csak azért is, mert sok cég még mindig felfüggesztve tartja működését és várja, hogy a turizmus újra induljon. Bár a hivatalos 2021-es pénzügyi adatokra még várni kell, a MUISZ elnöke szerint 2021 jobb év volt, mint 2020.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×