eur:
370.15
usd:
344.85
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Happy family with two children going on holiday, wearing face masks at the airport.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Beszédesek a hazai utazási irodák vagyoni biztosítékai

A nagyobbak már fellendülésre készülnek, a kisebbek inkább kivárnak.

Az utazási irodai szektor szereplői még mindig óvatos várakozásokkal tekintenek a 2022-es nyári szezon elé, bár éppen a járványhelyzet okozta kiszámíthatatlanság az, ami miatt többen választják az utazási irodákat, ahelyett, hogy egyénileg állnának neki megszervezni útjukat – mondta a napi.hu-nak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

A portál megnézte a 2022-re leadott vagyoni biztosítékok összegét, és ebből kettős kép rajzolódik ki: a nagyobb, több milliárdos bevétellel rendelkező utazási irodák komoly biztosítékkal vágnak neki az évnek, többen már a járvány előtti, 2019-es szintet is elérték, a kisebbek viszont a korábbi évekhez képest elenyésző összegről adtak le jelentést.

A vagyoni biztosíték arra szolgál, hogy ha az utazási iroda nem tud teljesíteni, mert például csődbe megy, akkor legyen miből visszafizetni a már lekötött utakat. Egy másik, kisebb összeg a hazaszállítás költségeit kell, hogy fedezze. A vagyoni biztosíték összegét a nettó árbevételhez kötik, és minél összetettebb szolgáltatást kínál egy cég, annál magasabb az az arány, amelyet félre kell tennie arra az esetre, ha beütne a baj.

  • Ha egy iroda belföldön utaztat, akkor az ebből a tevékenységből származó bevételének 3 százalékát, de legalább 500 ezer forintot kell "tartalékolnia".
  • Ha az iroda külföldi utakat szervez, akkor a biztosíték már az ebből származó bevételének 12 százaléka, de legalább 5 millió forint.
  • Ha a szállítást is az iroda intézi, akkor a bevétel 12 százaléka és legalább 7 millió forint lesz a biztosíték összege.

A legnagyobb összeget, a nettó árbevétel 20 százalékát, de legalább 50 millió forintot azoknak az irodáknak kell felmutatniuk, amelyek charterjáratokat üzemeltetnek, illetve a bevételük legalább 25 százalékát garantált – nem lemondható – szerződések adják.

Az olyan nagy irodák, mint az IBUSZ vagy a Sun & Fun már annyi biztosítékot tettek le, mint 2019-ben, és közel annyit, mint 2020-ban, de például az Orex Travel az elmúlt 5 év legmagasabb biztosítékával vág neki 2022-nek. A Kartago Tours és az Anubis Travel még nem számít a pandémia előtti forgalomra, de a tavaly év eleji biztosítéknál magasabb összegről rendelkezett.

A bevételük 12 százalékára kötelezett irodák többsége a tavaly év eleji biztosítékánál is kisebb összeggel indította az évet. Közülük az egyik legjelentősebb szereplő, a Fehérvár Travel például több mint 44 százalékkal kisebb összegre között szerződést, de a Tensi is közel negyedével csökkentette azt. A nagyobbak közül a Platinum Travel és az Araamu Travel a kivétel, ahol magasabb a biztosíték, mint tavaly év elején.

Molnár Judit szerint látható egy koncentráció az utazási irodák piacán, már csak azért is, mert sok cég még mindig felfüggesztve tartja működését és várja, hogy a turizmus újra induljon. Bár a hivatalos 2021-es pénzügyi adatokra még várni kell, a MUISZ elnöke szerint 2021 jobb év volt, mint 2020.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×