eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Jócskán megcsappant a kereskedelmi gáztározók töltöttsége: meglepő, de érthető?

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője két okot sejt a mögött, hogy az egy hónappal ezelőtti 64,3 százalékos töltöttség közel ötödét kitározták.

Pletser Tamás szerint az, hogy 50 százalék alá csökkent a hazai kereskedelmi gáztározók töltöttsége az évnek ennek az időszakában, mindenképpen meglepő, hiszen hasonlóan alacsony érték a legutóbb tél februárjában volt tapasztalható.

A szakértő alapvetően két okot sejt a mögött, hogy az egy hónappal ezelőtti 64,3 százalékos töltöttség közel ötödét négy hét leforgása alatt kitározták. Mint mondta,

  • a rendkívül erős áramipari kereslet a gázkeresletre is nagyon pozitívan hat,
  • a másik ok pedig valószínűleg az, hogy nagyon jelentős a téli és a nyári árkülönbség, ez pedig arra ösztönzi a kereskedőket, illetve az iparági szereplőket, hogy igyekezzenek minél nagyobb mennyiséget kitárazni most a profitmaximalizálás érdekében.

A földgáztartalék fölhasználásához az is hozzájárulhatott, hogy december 8-án, 9-én és 10-én, három egymást követő napon is megdőlt az országos áramfogyasztási csúcs – mondta az Erste Bank elemzője. Ugyanis az áramtermelésnek az a része, ami a csúcsidőhöz kötődik, az alapvetően gázalapú Magyarországon, tehát hogyha nagyon nagy a fogyasztás, nagyon magasak a csúcsok, az mindenképpen a gázfogyasztás növekedését idézi elő. „Tulajdonképpen az áramnak ekkora a legnagyobb részét földgázalapú erőművekkel termeljük meg” – magyarázta.

Emellett a földgázimport valamelyest kisebb, mint amennyi egyébként szokott lenni, aminek részben technikai okai vannak, hiszen például az új déli gázfolyosón a kezdetekkor voltak problémák, másrészt jobban megéri az iparági szereplőknek a tárolókból biztosítani az ellátást most a jelentős árkülönbségek miatt, mintsem importból fedezniük ezt – ismételte meg Pletser Tamás.

Az idén csökkentett stratégiai tartalék szintje nagyjából 1,2 milliárd köbméter gáz, ami körülbelül 30-40 napra elegendő fogyasztást jelent a téli időszakban, amit akkor lehetne felhasználni, ha nagyon komoly iparági krízis alakulna ki. A szakértő megjegyezte, meglátása szerint

ennek felhasználása egyelőre még nincsen napirenden, és nem is aggódna a téli időszak ellátása miatt.

Ami a nyugat-európai tárolói kapacitásokat illeti: az átlag 60-62 százalék körül van, ami a megszokott értéknél 5-10 százalékkal alacsonyabb. Ez szintén az import alacsony szintjével magyarázható, elsősorban Oroszország irányából, illetve erős hidegbeáramlás tapasztalható a kontinens nyugati részén, ami egyébként Magyarországon is jellemző lesz december második felében, és ez a fogyasztás növekedését eredményezi – mondta az elemző.

Pletser Tamás az Északi Áramlat 2-re kitérve végül elmondta: a legfrissebb hírek szerint az engedélyeztetés márciusra tolódott el, így várhatóan a mostani téli időszakban ezen az új földgázvezetéken nem fog érkezni a „kék nyersanyag” Európa irányába. Mindez pedig hatással van az európai gázárakra, amik mindenkori csúcsot döntöttek az elmúlt napokban: jelenleg 125-130 euró/per megawatton van, ami körülbelül kilencszerese a tavalyi átlagárnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×