eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

"A teheneket nem lehet átállítani egyik napról a másikra" - ekkora bajban van a tejágazat

A tömeges állatlevágások elkerülése érdekében törvénymódosításokat kér az agrárminisztertől a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az elmúlt évben tapasztalt költségnövekedés ellehetetleníti az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok működését, a jelenlegi előrejelzés szerint a folyamat megállíthatatlannak tűnik, így napról napra romlik a tejtermelők helyzete - hívta fel a figyelmet az ágazat akut problémáira Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ha a trend így folytatódik, szerinte a következő történik.

"Egy átlag terjtermelőnek már jövőre sem lesz jövedelme. A kukorica ára több mint másfélszeresére emelkedett egy év alatt, a gabonaárak is ilyen mértékben nőttek, és a gaona-, illetve repcedara is 35 százalékkal drágult."

Ehhez képest

mindössze 5 százalékkal kapnak többet a tejért,

mint tavaly – tette hozzá. A kiadásokat tovább tetézik az ipari energiaárak és a magasabb bérköltségek is.

"Egyelőre még a termelők és a feldolgozók nyelik le a többletköltségeket, a vásárlók a folyamatoknak csak a töredékét érzik. Azzal számolunk, hogy a tejtermelés növekedhet, ha sikerül árakat növelni, és ezeket az áremelkedéseket a piac be is fogadja. A teheneket nem lehet egyik pillanatról a másikra leállítani vagy egy műszakra átállítani, ha nem változnak a viszonyok, elkezdődik a vágás."

A hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács törvénymódosítási javaslatokkal fordult Nagy István agrárminiszterhez.

  • "A tejtermelői támogatások teljes összegének előre hozott kifizetése,
  • az állatjóléti támogatások emelése,
  • a beruházási támogatások feltételeinek enyhítése,
  • kedvezményes hitel,

ezeket kérjük verseny- és exportképes termékek előállításához" - sorolta.

De fellépnének például azok ellen is, akik beszerzési ár alatt értékesítenek, és szorgalmazzák a termelői szervezetek működésének támogatását is.

Istvánfalvi Miklós szerint ezek a javaslatok megteremthetnék a piaci egyensúlyt az elkövetkezendő kritikus időszakban. Mindennek érdekében tárgyalást kezdeményeztek az Agrárminisztériummal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×