INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

söripar

sör

pandémia

koronavírus

vendéglátás

euro 2020

A pandémia előtti időket kezdi idézni a hazai söripar

A pandémia előtti időket kezdi idézni a hazai söripar

Infostart

Bár a vendéglátóipar újranyitása és a labdarúgó Eb nem nyomta meg markánsan a söreladásokat, az első fél éves összforgalom már a pandémia előtti időarányos forgalom 96 százaléka.

A belföldi sörértékesítés az idei első fél évben 2,808 millió hektoliter volt, ami a 2019. január–júniusi időszak mindössze 93 százalékának felel meg – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Sörgyártók Szövetségének az igazgatója. A legnagyobb hazai sörgyártók közül a Borsodi, a Dreher, a Heineken és a Carlsberg a szövetség tagja, de adatközléssel a Pécsi Sörfőzde is hozzájárul a szervezet munkájához.

A vizsgált időszakban a kivitel elérte a 300 ezer hektolitert, ami a 2019-es érték 138 százaléka. Kántor Sándor megjegyezte, hogy a kiemelkedő exporteredmény ellenére

az összforgalom csak 3,108 millió hektoliter volt idén januártól júniusig, ami a két évvel ezelőtti bázisidőszak értékesítés 96 százalékának felelt meg.

A VG hozzáteszi, sokan előzetesen arra számítottak, hogy a szállodákat, éttermeket, kávéházakat tömörítő HoReCa-szegmens statisztikáiban már markánsan visszaköszön a vendéglátóipar újraindulása és akár a labdarúgó-Európa-bajnokság által generált többletfogyasztás is, a sörszövetség első embere azonban lehűtötte a kedélyeket.

A jellemzően HoReCa-szektorban forgalmazott visszaváltható üveges sörök értékesítése 391 ezer hektoliter volt, ami a

2019-es forgalom 60 százalékát tette ki, míg a csak ebben a csatornában forgalmazott hordós sör 108 ezer hektoliteres eladása mindössze a 40 százalékát adta

a két évvel ezelőtti január-júniusi forgalomnak. Ha viszont megnézzük ezen kiszerelések júniusi forgalmát, akkor kedvezőbb képet kapunk, már mindkettő elérte a 2019. évi érték 83 százalékát a maga 113, valamint 63 ezer hektoliteres mennyiségével.

„Abból, hogy ez az értékesített mennyiség 17 százalékkal elmaradt a 2019. júniusitól, jól látható, hogy a vendéglátás még nem üzemel a pandémia előtti szintjén. Emiatt a meleg júniusi időjárás és a foci-Eb fogyasztásnövelő hatását nem tudtuk kimutatni” – húzta alá Kántor Sándor.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018