INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

bét

otp bank

osztalék

csányi sándor

igazgatóság

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én.

Az OTP 119 milliárd forint osztalékra tett volna javaslatot idén

Infostart / MTI

Az OTP Bank Nyrt. bár nyereséggel zárta a múlt évet a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság pénteki ülésén, amelyen meghosszabbították Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közöltek szerint Csányi Sándor megbízatása a társaság 2025. üzleti évét lezáró éves rendes közgyűlésig, legfeljebb 2026. április 30-ig szól, miként az igazgatóság alelnökéé Erdei Tamás Györgyé.

Az igazgatóság, amely elfogadta az összes közgyűlési előterjesztést, a 2020. évi anyavállalati mérlegét 11 154,394 milliárd forint mérleg főösszeggel, és 92,474 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el, azt az általános tartalékba helyezte.

Csányi Sándor korábban sajtótájékoztatón elmondta: a menedzsment 119 milliárd forint osztalékra tett volna javaslatot idén, a jegybank elvárása miatt azonban a kifizetésre szeptember 30-ig nem kerülhet sor, ezt követően újra napirendre kerülhet a kérdés.

"A 2020-as év a járványhelyzet miatt rendkívüli kihívásokkal járt, ennek ellenére a bankcsoport működése zavartalan maradt" - írták a bankcsoport március elején ismertetett 2020-as éves jelentésében.

Az OTP Bankcsoport éves adózott eredménye 26 százalékos csökkenéssel 310,268 milliárd forint lett 2020-ban.

A jelentésben a pénzintézet kiemelte: az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolták a kockázati költségek, amelyek teljes értéke döntően a járványhelyzet miatt 188 milliárd forint volt.

Tavaly a csoport működési eredménye 5 százalékkal, 537,4 milliárd forintra nőtt. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Értékük a pénteki kereskedés végén 13 195 forint volt. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 14 490 forint, a legalacsonyabb 7865 forint volt.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018