eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Pexels.com

Nemek közötti egyenlőség: gyászosan szerepel a magyar munkaerőpiac

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) szerint különösen fontos a nemzeti kormányok fokozottabb elköteleződése, mivel a pandémia hatásai a nőket a férfiaknál súlyosabban érintették a munkaerőpiacon.

Annak ellenére, hogy a nők aránya a munkavállalók között 39 százalék világszinten, a pandémia negatív hatásai messze súlyosabban érintették őket a munkaerőpiacon: a munkájukat elveszített dolgozók 54 százalék a nő – olvasható az ACCA sajtóközleményében.

„Egyértelmű, hogy a nők aránytalanul nagy mértékben szenvedték meg a pandémia hatásait. A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetési terv következetes alkalmazása a gazdaság talpraállításának folyamatában csökkentheti ezt az egyenlőtlenséget. Az egyenlőségi szempontok szerinti hatékony költségvetés megvalósításához politikai elköteleződés, a megfelelő források biztosítása és a kapacitások minden szintre kiterjedő fejlesztése szükséges“ – mondta Viera Kučerová, az ACCA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős regionális igazgatója. (Az ACCA márciusban publikálta a költségvetési szakértőkkel folytatott interjúk alapján készített nemek közötti egyenlőségre vonatkozó tanulmányát.

Mint írják, a nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés célja, hogy befolyásolja a gazdaságot és társadalmat érintő olyan tevékenységeket, mint a törvényhozás, a gazdaságpolitika és a nőkre és férfiakra irányuló különböző kormányprogramok, a gazdaság minden területén és szintjén. A cél az, hogy a nők és férfiak ugyanolyan mértékben vegyék ki részüket a gazdasági tevékenységekből, alapvetően fenntartva a két nem közötti egyensúlyt. A kezdeményezés támogatja a nők érvényesülését a gazdasági és társadalmi ügyekben.

„Komoly lendület van most a gazdaságban az egyenlőségi szempontok alkalmazásának irányában. Ha a nők és férfiak azonos feltételek mellett érvényesülnének a munkaerőpiacon, akkor a World Economic Forumon publikált adatok szerint az USA gazdasága 8,7 százalékkal, a francia gazdaság 17 százalékkal, Japáné pedig 14 százalékkal teljesítene jobban“ – magyarázta Viera Kučerová.

A sor végén

A nemek közötti egyenlőség megvalósulásának rangsorában Magyarország a 26. helyen áll az Európai Unióban. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (European Institute for Gender Equality, EIGE) legfrissebb adatai szerint a magyar egyenlőségi index a 100-ból 53-as értéket ért el, ahol az egy pont totális egyenlőtlenséget jelenti, szemben a 100-as értékű maximálisan egyenlő bánásmóddal. Csak Görögországban rosszabb valamivel a helyzet, amely 52,2 pontot ért el.

A legnagyobb egyenlőtlenségek a nők és férfiak között főként a családdal töltött, a döntéshozói pozícióban, az oktatásban és a munkaerőpiacon eltöltött időben mutatkoznak.

17,4 százalékkal több a jelenleg nem foglalkoztatott nő, mint férfi és a nők többnyire alacsonyabb pozíciókban dolgoznak. Ezzel szemben a férfiak sokkal nagyobb arányban töltenek be vezetői- és döntéshozói posztokat. 2020-ban a nők mindössze 11,3 százalékban voltak jelen a parlamentben és 14,3 százalékban vállalati vezetőtestületekben. Látható különbségek vannak a háztartások területén is, ahol a nők 55,8 százaléka főz és végez házimunkát naponta, ugyanakkor a férfiak csupán 13,8 százaléka segít aktívan a háztartásban – írják.

A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés alapelvei

Ahhoz, hogy a világ gazdaságainak teljes körű fellendítése és megújítása a nők és férfiak számára is igazságosan menjen végbe a munkaerőpiacon, az ACCA azt javasolja, hogy a nemzeti kormányok vizsgálják felül gazdaságélénkítő politikájukat és abba foglalják bele az egyenlőség szempontjainak érvényesítését. Az ACCA olyan eszközrendszert dolgozott ki, amely segít ezen szempontokat alkalmazni a napi feladatok és felelősségi körök meghatározásakor.

A szervezet úgy véli, hogy a pénzügyi és közszféra területén dolgozó szakembereknek meghatározó szerepük van abban, hogy megfelelő adatokkal és eszközökkel támogassák a kormányokat és politikusokat ebben a törekvésben. A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés alapelvei a gazdaság és társadalom minden ágazatában alkalmazhatóak a szállítmányozástól kezdve az egészségügyön, oktatáson át a foglalkoztatásig.

„Az államháztartásban dolgozó szakemberek pótolhatatlan szerepet játszanak az irányítás minden szakaszában – az előzetes elemzésektől és költségvetési tervezetektől kezdve a végső szakasz vizsgálatáig. Nekik minden lépésben követniük kellene a nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés alapelveit. A pénzügyi és számviteli szakemberek kiemelt szerepet játszhatnak, illetve kellene játszaniuk annak biztosításában, hogy a politikusok elköteleződjenek a nemek közötti egyenlőség megteremtésének kérdésében és alkalmazzák az ennek érvényesítésére létrehozott költségvetés alapelveit azok hatékony végrehajtása érdekében” – tette hozzá az ACCA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős regionális igazgatója.

Mit tehetnek a kormányok?

  • Gyűjtsék össze és elemezzék a nemek szerint lebontott adatokat, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések megfelelő irányítása érdekében megismerjék a nemek közötti egyenlőség jelenlegi állását.
  • Biztosítsanak intézményi kereteket szakmai továbbképzésekkel, menedzsment- fejlesztésekkel annak érdekében, hogy a nők egyenlő szakmai esélyeket kapjanak a férfiakkal és tölthessenek be döntéshozói pozíciókat.
  • Biztosítsanak hozzáférést a kormányzati döntésekhez, szoros együttműködésben a pénzügyminisztériumokkal és az egyes országok releváns egyéb minisztériumaival, biztosítva, hogy a nemek közötti egyenlőség elvei minden lépésben érvényesülnek.
  • Az állami ellenőrzési intézményekkel, törvényhozókkal együttműködve biztosítsák a nemek közötti egyenlő esélyek meglétének megfelelő felülvizsgálatát és ellenőrzését

– javasolja a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezet.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×