eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kétszázmilliárd dollárnyi bukta a kriptodevizák piacán egyetlen nap alatt

Magyarország éves GDP-jének megfelelő összegnél is több égett el.

Hétfőn még az 1700 milliárd dollárt súrolta alulról a teljes kriptodeviza-piac kapitalizációja, ami 24 órával később már csak 1430 milliárd dollár környékén állt. Ez közel 15 százalékos csökkenés, mintegy 260 milliárd dollárnyi mínusz egyetlen nap leforgása alatt – írta az Index, összehasonlításképpen megjegyezve: a 2019-es magyar GDP 163,5 milliárd dollár volt.

A legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, a bitcoin árfolyama is nagyot zuhant hétfőn, pedig a múlt héten – története során először – kapitalizációja meghaladta az ezermilliárd dollárt, árfolyama pedig újabb rekordot ért el, az 58 ezer dollárt is meghaladta.

A Portfolio több okot is említett a bitcoin-piac beszakadásának okaként:

  • Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere negatív kijelentéseket tett a bitcoinról (például hogy a kriptodeviza extrém módon nem hatékony módja a tranzakciók végrehajtásának, mivel a tranzakciók megvalósításához felhasznált energia megdöbbentően sok).
  • Gyorsította az esést, hogy a közelmúltban megszaporodott, magas tőkeáttétellel nyitott pozíciókat most sorra gyorsan lezárták.
  • Az elmúlt hetekben olyan meredeken emelkedett a kriptodeviza árfolyama, hogy „túlvetté vált”.

A bitcoin (és a kriptodevizák) árfolyama hatalmas mozgásokat képes végrehajtani, és már nem is az előállításuk, hanem az árfolyamuk jelenti a "nagy pénzt". Akkorát, hogy február 22-re

már 100 ezer bitcoinmilliomos volt világszerte.

Meghaladta a 109 ezret azoknak a számlacímeknek a száma, amelyeken több mint 1 millió dollárnyi (közel 300 millió forintnyi) vagyon halmozódott fel bitcoinban. A 100 ezres szintet is sok befektető elérte, 480 ezer ilyen számla van, miközben nagyjából 2 millió befektető érte el a 10 ezer dolláros szintet - írta a napi.hu a Finbold szaklapban szereplő összeállítás alapján. A legnépesebb befektetői csoportnak ennél kisebb a vagyona, mintegy 15 millió embernek van nagyjából 100 dollárnyi bitcoinja, ők jellemzően a kísérletezők vagy a kispénzű szereplők, akik nem akarnak kimaradni.

A Finbold gyűjtése is alátámasztani látszik, hogy a piaci folyamatokat relatíve kevés, nagy befektetéssel rendelkező szereplő irányítja. Ezek valószínűleg a komolyabb likviditási tartalékkal rendelkező intézményi befektetők, noha, jegyzi meg a portál, erre a bitcoin anonimitást biztosító rendszere miatt nincs konkrét információ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×