INFORÁDIÓ
2021. június 24. csütörtök
Iván

digitális

munkaidő

szabályozás

Szakértő: nem lesz egyszerű szabályozni a digitális foglalkoztatás időkereteit

Szakértő: nem lesz egyszerű szabályozni a digitális foglalkoztatás időkereteit

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Méltányolható a munkáltató eseti kérése arra, hogy egy-egy rövid feladatot a beosztott néha oldjon meg munkaidőn kívül is, csakhogy nem könnyű megállapítani, mikor válnak ezek az eseti kérések rendszeressé.

Az Európai Parlament képviselői azt javasolják, hogy az Európai Bizottság szabályozza azt, hogy a munkájukat digitális eszközökkel végzők munkaidőn túl vagy szabadságuk alatt ne legyenek elérhetők a főnökeik által, vagyis legyen joguk "lecsatlakozni" az elektronikus csatornákról.

Vakulya Csaba, az RSM munkajogásza azt mondta, a digitalizáció és a pandémia kettős hatása miatt nagyon aktuális lett ez a kérdés.

"A jogalkotó számára igen nagy kihívás ezt szabályozni, az elvárások nagyon nehezen teljesíthetők.

A mostani jogszabályi környezet nem is szabályoz sehogyan,

ezért is merült fel az igény. Félmegoldások vannak. Készenlétről sem igazán beszélhetünk, ha a munkáltató nem írja elő a munkavállaló számára kifejezetten, hogy álljon rendelkezésre, ha mégis, akkor tiszta a helyzet. Ennek hiányában túlóráról, rendkívüli munkaidőről sem beszélhetünk" – ecsetelte a szakértő.

Ha csak egy 10 perces hívást kellene lebonyolítani, vagy egy e-mailt megválaszolni, az is adott esetben sokkal hosszabb időre vonja ki az embert a jogszerű pihenésből.

Arra a kérdésre, hogy a munkajogban létezik-e olyan eszköz, amely megakadályozza, hogy munkaidőn túl dolgoztatható legyen valaki, ha egyébként elérhető, Vakulya Csaba azt mondta, nehéz meghúzni a határokat, mert

a munkavállalónak is van együttműködési kötelezettsége a munkáltatóval.

"Ha adott esetben sürgős a hívás, méltányolható kérés a munkáltató részéről, hogy a munkavállaló felvegye a telefont, megoldjanak egy feladatot. A probléma ott kezdődik, ha ez rendszeressé válik, de a határt nagyon nehéz meghúzni."

Nyitókép: Forrás: Pexabay.com

Kapcsolódó hang

Jog a lekapcsolódáshoz - Vakulya Csaba
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018