eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexabay.com

Szakértő: nem lesz egyszerű szabályozni a digitális foglalkoztatás időkereteit

Méltányolható a munkáltató eseti kérése arra, hogy egy-egy rövid feladatot a beosztott néha oldjon meg munkaidőn kívül is, csakhogy nem könnyű megállapítani, mikor válnak ezek az eseti kérések rendszeressé.

Az Európai Parlament képviselői azt javasolják, hogy az Európai Bizottság szabályozza azt, hogy a munkájukat digitális eszközökkel végzők munkaidőn túl vagy szabadságuk alatt ne legyenek elérhetők a főnökeik által, vagyis legyen joguk "lecsatlakozni" az elektronikus csatornákról.

Vakulya Csaba, az RSM munkajogásza azt mondta, a digitalizáció és a pandémia kettős hatása miatt nagyon aktuális lett ez a kérdés.

"A jogalkotó számára igen nagy kihívás ezt szabályozni, az elvárások nagyon nehezen teljesíthetők.

A mostani jogszabályi környezet nem is szabályoz sehogyan,

ezért is merült fel az igény. Félmegoldások vannak. Készenlétről sem igazán beszélhetünk, ha a munkáltató nem írja elő a munkavállaló számára kifejezetten, hogy álljon rendelkezésre, ha mégis, akkor tiszta a helyzet. Ennek hiányában túlóráról, rendkívüli munkaidőről sem beszélhetünk" – ecsetelte a szakértő.

Ha csak egy 10 perces hívást kellene lebonyolítani, vagy egy e-mailt megválaszolni, az is adott esetben sokkal hosszabb időre vonja ki az embert a jogszerű pihenésből.

Arra a kérdésre, hogy a munkajogban létezik-e olyan eszköz, amely megakadályozza, hogy munkaidőn túl dolgoztatható legyen valaki, ha egyébként elérhető, Vakulya Csaba azt mondta, nehéz meghúzni a határokat, mert

a munkavállalónak is van együttműködési kötelezettsége a munkáltatóval.

"Ha adott esetben sürgős a hívás, méltányolható kérés a munkáltató részéről, hogy a munkavállaló felvegye a telefont, megoldjanak egy feladatot. A probléma ott kezdődik, ha ez rendszeressé válik, de a határt nagyon nehéz meghúzni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×