eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter online előadását hallgatja a 11. Infotér konferencia egyik résztvevője a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában felállított kivetítő előtt 2020. október 20-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Magyarország egyből csatlakozna a hidrogénkoalícióhoz

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Frans Timmermansszel, az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnökével elsősorban klímavédelmi kérdésekről tárgyalt.

Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnökével folytatott egyeztetés Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – közölte a tárca.

A tiszta hidrogén gyártásában komoly lehetőségek rejlenek. Magyarország az elsők között kíván csatlakozni az Európai Bizottság által tervezett hidrogénkoalícióhoz, mivel a hidrogéngyártás és -tárolás infrastruktúrája költséges, ezért e téren feltétlenül egységes uniós szabályozásra, összehangolt fejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta a miniszter.

A tárca közölte:

Palkovics László elsősorban a magyar klímacélokról tájékoztatta az alelnököt, de egyeztettek a hidrogéngyártásról és a közlekedés zöldítéséről is.

Palkovics László elmondta, a klímatörekvések megvalósításához az áramtermelés a nukleáris energia és a napenergia együttes felhasználásával járulhat hozzá Magyarországon.

A hidrogénnek a közlekedés zöldítésében is szerepe lehet. A miniszter kiemelte, Magyarország nagy lépéseket tesz a közlekedés dekarbonizációja érdekében. Bemutatta a Zöld Busz Programot, amelynek célja a nagyobb városok közösségi közlekedésében résztvevő autóbuszok cseréje elektromos meghajtású járművekre.

Összegzésként a miniszter elmondta, a magyar kormány cselekszik a klímavédelmi célok elérése érdekében.

Hazánk az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárult az uniós előrelépéshez, az 1990-es értékekhez képest mostanáig harmadával szorította vissza kibocsátását. Az egy főre jutó éves magyar üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint háromnegyede az európai átlagnak. Az idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének alapvető feladata, hogy gyermekeink és unokáink számára megőrizzük Magyarországot és a Kárpát-medencét – mondta a miniszter.

Igaz ugyanakkor, hogy nemcsak a környezetvédelmi intézkedések, hanem az egykori hazai szocialista ipar összeomlása is hatással van erre a Magyarországra nézve kedvező statisztikára.

A teremtett környezet megóvása mellett kiemelt szempont az energiaellátás biztonságának fenntartása, az innovatív technológiák alkalmazása és a gazdasági növekedés értékeinek megőrzése.

Az egyeztetésen szó esett a koronavírus okozta válságról is. Palkovics László aláhúzta: Magyarország jól védekezett az első hullámban, ennek is köszönhető, hogy

a hazai foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 milliót.

Frans Timmermans 2019 decembere óta az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke. Az ITM beszámolója szerint az idén első alkalommal megrendezett Budapesti Klímacsúcsot Palkovics Lászlóval közösen nyitotta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×