eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

Padlón a turisztikai ágazat, jövő áprilistól számít csak fellendülésre a szállodaszövetség elnöke

Augusztusban is folytatódott a visszaesés a hazai szállodák teljesítményében. 2019-hez képest a vendégéjszakák száma országos szinten 36, Budapesten csaknem 80 százalékkal esett vissza.

Aggasztó a jövőre nézve a munkaerő helyzete is, ami a szakemberek szerint később akár komoly minőségi romláshoz is vezethet az ágazatban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A belföldi turizmus jól zárta az augusztusi hónapot, két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 2019-hez képest. Budapest azonban nem csak most, hanem hosszú távon is az ágazatot sújtó válság legnagyobb vesztese lehet - fogalmazott Flesch Tamás.

Mint mondta,

a hazai régiók közül a balatoni, a Tisza-tavi és az észak-magyarországi zárta a legjobban az idegenforgalmi főszezon második hónapját,

ami egyértelműen a hazai vendégeknek köszönhető. Az európai országokból a tavalyi évhez képest egyharmadnyi turista érkezett. Budapesten a szállodák mellett az éttermeket sem hozta lényegesen jobb helyzetbe a nyár.

Flesch Tamás attól tart, a következő hónapokban tovább romlik az ágazat pozíciója, de reméli, hogy nem lesz majd szükség olyan szigorításokra, amelyek még inkább ellehetetlenítenék a vendéglátást vagy az idegenforgalmat. Fellendülésre jövő áprilistól, májustól számít, a munkaerő helyzete viszont mindenképpen kihívás elé állíthatja szektort.

Ami viszont azzal is járhat, hogy komoly minőségi romlást szenved el a hazai turizmus – tette hozzá. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a megoldáshoz mindenképpen kormányzati segítségre lesz majd szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×